Staatssecretaris: Te veel fouten bij uitkeringen

ZOETERMEER - Staatssecretaris Hoogervorst wil onderzoeken hoe het aantal fouten bij de uitvoering van de werknemersverzekeringen kan worden teruggedrongen. De staatssecretaris reageert daarmee op de negatieve bevindingen van het College van toezicht sociale verzekeringen.

De CTSV maakte gisteren bekend dat de uitvoerders van werknemersverzekeringen (uvi's) vorig jaar meer fouten maakten dan de wet toestaat. Volgens het CTSV is van de door de uvi's beloofde verbeteringen in de praktijk nog niet veel terechtgekomen. De grootscheepse reorganisatie van de sociale zekerheid, wetswijzigingen, reorganisaties binnen de uvi's en de toenemende druk van de marktwerking zorgden ervoor dat het foutenpercentage sinds 1995 alleen maar toenam.

De toezichthouder noemt de vele fouten in de uitvoering zorgwekkend. Bij het Lisv, de baas en opdrachtgever van de uvi's, is aangedrongen op striktere begeleiding en controle. Het Lisv zegt hierover al afspraken gemaakt te hebben met de directeuren van de uvi's.

Voor het grote aantal fouten is een aantal oorzaken aan te wijzen. Allereerst speelt de onzekerheid over de toekomst van de sociale zekerheid een grote rol. Uvi's kampen daardoor met een hoog personeelsverloop. Ook is de wetgeving complex en werden de afgelopen jaren een aantal regelingen, zoals de WAO en de Ziektewet, op de schop genomen. “En dit jaar is de norm voor fouten verhoogd”, aldus een CTSV-woordvoerster. “Vorig jaar werden onzekerheden nog voor lief genomen, nu worden ze als fout aangemerkt.”

Met de fouten is een bedrag gemoeid van 750 miljoen gulden. Voor tweederde bestaat dat bedrag uit te veel betaalde uitkeringen. “Dat is voor de enkele werknemer niet erg, maar voor de samenleving wel”, reageert de woordvoerster. Volgens het CTSV verdient terugdringen van fouten zich dus vanzelf terug. In totaal ging het in 1997 om 37 miljard aan werknemersverzekeringen, en 48 miljard aan volksverzekeringen. Dat is inclusief de uitvoeringskosten.

De wet schrijft voor dat in niet meer dan 1 procent van de dossiers een fout gemaakt mag worden in het toekennen van een uitkering of het innen van premies. Is het foutpercentage meer dan drie, dan mag de CTSV-accountant geen goedgekeurende verklaring afgeven. Dat gebeurde in 1997 voor alle onderzochte wetten, behalve de WAO/AAW. WAO-uitkeringen vormen overigens wel tweederde van de onderzochte uitkeringen.

De rechtmatigheid van het medisch en arbeidskundig onderzoek, nodig voor het toekennen van een uitkering, was grotendeels in orde. Het CTSV concludeerde dat de toetswijze, waarbij artsen elkaars werk controleren, goed van de grond was gekomen.

Blijven de uitvoeringsorganen blunderen, dan kan het CTSV in het ergste geval de vergunning intrekken. “Maar dat is nog lang niet aan de orde”, aldus de woordvoerster. Eerder kan een uvi extra controle verwachten.

Dat gebeurde het afgelopen jaar al bij Cadans, dat in 1997 als enige uvi voor alle wetten boven de 3 procent fouten scoorde. Bij de toeslagenwet lag het foutpercentage zelfs op 12 procent, omdat daar eerder gemaakte fouten bij WW en AOW in doorwerken.

Woordvoerder M. Pisa van Cadans zoekt de oorzaak in nog onopgeloste problemen rond de fusie van 1996. In dat jaar vormden Detam en BVG samen Cadans. “De druk om als commerciële uitvoerder efficiënt te werken komt daarnaast de nauwkeurigheid niet altijd ten goede”, geeft Pisa toe. Toch is Cadans optimistisch. “De instroom van dit jaar voldoet grotendeels aan de norm. Maatregelen als een extra controle per dossier werken goed.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden