Staatssecretaris Snel steeds verder in het nauw door fouten met kinderopvangtoeslag
De Tweede Kamer voert de druk op staatssecretaris Snel van financiën op om eindelijk met een fatsoenlijke oplossing te komen voor honderden ouders van wie de kinderopvangtoeslag in 2014 onterecht werd stopgezet.
Staatssecretaris Menno Snel (D66) van financiën komt steeds verder in de problemen vanwege de behandeling van ouders van wie de kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet en teruggevorderd. De Belastingdienst blijkt de ouders te hebben benaderd voor ‘persoonlijke gesprekken’, achter de rug van de advocaat van ouders om, zo blijkt uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws. Daarmee handelt de fiscus in strijd met de Algemene wet bestuursrecht.
De Kamerleden Omtzigt (CDA), Leijten (SP) en Snels (GroenLinks) hebben inmiddels via een reeks spoedvragen opheldering geëist van Snel. Zij eisen dat ouders zich alsnog kunnen laten bijstaan door hun advocaat. Daarnaast vragen zij opheldering over geluiden dat de Belastingdienst probeert ouders met een schadevergoeding af te kopen, maar hen tegelijkertijd een zwijgcontract oplegt. De drie partijen willen voor dinsdag 12.00 uur antwoord van Snel – voordat de staatssecretaris zelf in gesprek gaat met de gedupeerde ouders.
Verouderde gegevens
De druk op Snel om met een fatsoenlijke oplossing te komen in de zaak wordt hiermee nog verder opgevoerd. De staatssecretaris kwam in de problemen toen RTL Nieuws en Trouw onthulden dat de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek doet naar de vraag in hoeverre de tweede nationaliteit van ouders een rol speelt in controle van ouders. Later bleek dat de Belastingdienst zelfs gerommeld had met verouderde gegevens als ‘bewijs’ dat er sprake zou zijn fraude. Volgens de fiscus zou de GGD signalen hebben afgegeven dat er sprake zou zijn van misstanden, maar de betrokken GGD’s ontkennen dit zelf ten stelligste.
Over het handelen van de Belastingdienst in de zaak uit 2014 werd eerder al vernietigend geoordeeld door de Nationale Ombudsman, de Raad van State, de Tweede Kamer en de Hoge Raad. Desondanks is er nog altijd geen oplossing voor de honderden ouders van wie de toeslag onterecht is stopgezet en teruggevorderd. Wel heeft staatssecretaris Snel inmiddels een officieel onderzoek naar het handelen van de Belastingdienst ingesteld, onder leiding van oud -minister Piet Hein Donner.
Crisisteam
Dit weekeinde is er met man en macht gewerkt op het ministerie van financiën, waar een ‘crisisteam’ is ingesteld om de schade voor de staatssecretaris zoveel mogelijk te beperken. CDA, SP en GroenLinks willen dat er zo snel als mogelijk een brief naar de Kamer wordt gestuurd met uitleg over de zaak, en tevens antwoorden op de vijftig Kamervragen die al meer dan zes weken onbeantwoord bij Financiën liggen. Daaruit moet blijken of Snel de Tweede Kamer wel juist en volledig heeft geïnformeerd.
Nog voor het zomerreces wil de Tweede Kamer in debat met Snel over de zaak, waarin de staatssecretaris zich zal moeten verantwoorden voor het handelen van de Belastingdienst. De afdeling Toeslagen blijkt op tal van fronten in strijd met het recht te hebben gehandeld. Zo werden belangrijke stukken achtergehouden in rechtszaken en voor de Tweede Kamer, konden ouders zich niet verweren tegen beslissingen van de Belastingdienst en bleven bezwaren jarenlang onbeantwoord.
Al die tijd kregen ouders geen kinderopvangtoeslag, waardoor velen stopten met werk of studie om voor de kinderen te gaan zorgen. Daarnaast moesten zij soms tienduizenden euro aan eerder ontvangen toeslag terugbetalen. Na een recente uitspraak van de Raad van State, waarin een ouder alsnog toeslag voor 2013 en 2014 kreeg uitgekeerd, riep de Nationale Ombudsman Snel opnieuw op om de zaak nou eindelijk fatsoenlijk op te lossen voor de ouders. Ook hierop heeft de staatssecretaris nog niet gereageerd.
Lees ook:
Alleen de ouders van buitenlandse afkomst waren opeens hun kindertoeslag kwijt
Hoe ging de Belastingdienst te werk bij de omstreden stopzettingen van kinderopvangtoeslagen in 2014? Daarover resten nog steeds veel vragen. Zoals waarom juist ouders van buitenlandse komaf hun toeslag kwijtraakten.
Belastingdienst zette kinderopvangtoeslag stop naar aanleiding van achterhaalde informatie
Signalen van de GGD waren volgens de fiscus aanleiding om bij honderden ouders kinderopvangtoeslag stop te zetten. Die signalen waren al lang achterhaald, blijkt uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.