Staatssecretaris Snel haalt stevig uit naar voorganger Wiebes

Voormalig staatssecretaris van financiën Eric Wiebes (VVD), werd afgelopen najaar minister van economische zaken en klimaat. Beeld ANP
Voormalig staatssecretaris van financiën Eric Wiebes (VVD), werd afgelopen najaar minister van economische zaken en klimaat.Beeld ANP

Staatssecretaris Menno Snel (D66) van financiën erkent dat de Tweede Kamer de afgelopen jaren niet goed is geïnformeerd over de reorganisatie bij de Belastingdienst. “De manier waarop in het verleden is gerapporteerd was niet diepgaand en systematisch genoeg om serieus inzicht te krijgen”, zei hij.

Snel levert hiermee vooral stevige kritiek op zijn voorganger Eric Wiebes (VVD), die afgelopen najaar minister van economische zaken en klimaat werd. Wiebes begon in zijn vorige baan als staatssecretaris fiscale zaken met een reorganisatie die gierend uit de hand liep en tientallen miljoenen extra kostte. Er vertrokken te veel medewerkers en juist de mensen met functies die de dienst nodig heeft, liepen weg. Automatiseringsprojecten mislukten en Wiebes, als hoogste politieke baas, wist onvoldoende wat er gebeurde.

De hele Tweede Kamer is nog steeds ontevreden over de informatie die vrijkomt over de reorganisatie. “Voordurend worden we verrast”, zei Bart Snels (GroenLinks). “Er is veel informatie, maar geen inzicht”, meent Renske Leijten (SP). De oppositie wil daarom de reorganisatie van de Belastingdienst bestempelen als ‘Groot Project’. Dat betekent dat er met grotere regelmaat en volgens afspraken die de Kamer vaststelt, gerapporteerd moet worden.

De coalitiepartijen VVD en D66 vinden die eisen van de oppositie te ver gaan. Zij stellen zich op achter Snel, die beterschap belooft. Hij nam ruim een half jaar geleden het roer over van Wiebes en zei vandaag tegen de parlementariërs dat hij al veel heeft verbeterd en daarmee doorgaat. Volgens hem komt er nu wel informatie van de werkvloer naar de top over wat er goed en fout gaat.

Voor een coalitiepartij was het CDA gisteren ongebruikelijk fel tegen de staatssecretaris. Kamerlid Pieter Omtzigt aarzelt over het stempel ‘Groot Project’. Hem zit iets anders veel meer dwars. De CDA’er is kwaad op Snel omdat die weigert ambtelijke memo’s vrij te geven over een debacle bij het innen van erf- en schenkbelasting. Omtzigt wil te weten komen hoe de strop van 450 miljoen ontstond en eist dat de ministerraad een besluit neemt over de memo’s.

Lees ook:

Menno Snel, een ambtenaar die per ongeluk in de politiek verzeild raakte

Hij werd pas lid van D66 toen hij al bijna in het kabinet zat, want een carrière in de politiek had hij nooit verwacht. Menno Snel (47), staatssecretaris van financiën, is de verrassing van Rutte III.

'Onjuiste afspraken over rulings willen we aanpassen of beëindigen'

Menno Snel, staatssecretaris van financiën wil af van het losse imago van rulings, belastingafspraken voor bedrijven. Daarvoor trekt hij de teugels aan bij de afgifte ervan, zei hij onlangs in een interview met Trouw. ‘Je kunt je afvragen of je in alle gevallen nog zekerheid vooraf moet geven.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden