Staatssecretaris Snel belooft meer controle op verdachte aangiftes van bedrijven

Menno Snel Beeld EPA

Op aandringen van de Tweede Kamer gaat de Belastingdienst vaker risicovolle aangiftes nakijken. 

“Er moet op z’n minst een steekproef volgen”, zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer gisteravond in een debat. Regeringspartij CDA sloot zich hierbij aan. Staatssecretaris Menno Snel van financiën gaat door de knieën: “Dit is een interessante gedachte.”

De Kamer wil meer controle naar aanleiding van de onthulling in Trouw dat de Belastingdienst tienduizenden risicovolle aangiftes over 2016 van voornamelijk het midden- en kleinbedrijf ongezien goedkeurde. Het is onduidelijk hoeveel geld de staat hierdoor misloopt. Het betrof met name aangiften van ondernemers die geld lenen van de eigen vennootschap.

De Tweede Kamer is ongerust over deze werkwijze van de Belastingdienst. De SGP sprak van ‘imagoschade’ voor de Belastingdienst. 50Plus vindt dat er sprake is van een ‘escalerende blamage’.

Kamerlid Nijboer zei: “Dit is geen goed signaal naar de belastingbetaler. Die betaalt netjes belasting terwijl bij anderen geen controle plaatsheeft.” Hij meent dat het opzij schuiven van een groot aantal aangiften niet kan. “Er moet op z’n minst een steekproef volgen, zeker als een aangifte is aangemerkt als risicovol.”

Draagvlak

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt meent dat er meer gecontroleerd moet worden. Hij vraagt zich ook af hoe het kan dat de achterstand bij het innen van belasting is opgelopen naar 6,5 miljard euro. “Hoe kan het dat er minder wordt gecontroleerd en dat er daarnaast minder geld opgehaald kan worden?”

CDA en PvdA willen ook meer gedetailleerde informatie over de daling van het aantal controles. Nijboer: “Wij hebben daarover geen cijfers, en als de daling doorzet, is dat slecht voor het draagvlak onder het belastingstelsel.”

De Belastingdienst krijgt jaarlijks bijna 700.000 aangiftes van ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, zei Snel. Alleen de aangiften die de fiscus risicovol vindt, komen op een stapel om nader te bekijken. Snel zei dat de aangiften met een ‘hoog risicoprofiel’ altijd worden gecontroleerd, maar gaf toe dat door gebrek aan personeel een hele categorie risicovolle aangiften over 2016 aan de kant is geschoven. Hij hoopt zo snel mogelijk meer personeel te werven voor meer controles. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden