Staatssecretaris Ross niet op kandidatenlijst CDA

(Novum) - Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Clémence Ross (CDA) is niet beschikbaar als kandidaat voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 november. Zij ambieert een functie buiten de politiek en wil in de zorg- of sportsector gaan werken. Dat liet ze vrijdag weten in het Radio 1 Journaal.

Ross was in 2002 een van de tegenstrevers van Maxime Verhagen als kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de christendemocraten. "Zij hoorde in de toptien", zegt partijvoorlichter Marcel Meijer, die verder geen uitspraken over de vertrekkende bewindsvrouw doet. "Dinsdag komen wij met onze kandidatenlijst naar buiten."

Ross werd in 1957 in Delft geboren. Ze volgde diverse beroepsopleidingen, waaronder de lerarenopleiding Nederlands en Engels. In 1989 studeerde ze in Leiden af in de sinologie. Na haar studie werd ze van 1990 tot 1998 beleidsmedewerker in het Europees Parlement. In 1998 kwam Ross voor het CDA in de Tweede Kamer. Sinds juli 2002 is zij staatssecretaris in de drie kabinetten-Balkenende.

Ross had diverse maatschappelijke nevenactiviteiten, onder meer bij de Iselinge Educatieve Faculteit in Doetinchem, het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, de Rabobank in Gendringen en de Katholieke Raad voor Kerk en Samenleving.

Ook andere bewindslieden maakten onlangs bekend niet beschikbaar te zijn voor de komende verkiezingen. Ross' partijgenoten Aart-Jan de Geus en Cees Veerman, alsmede de namen van de VVD'ers Melanie Schultz, Henk van Hoof, Sybilla Dekker en Gerrit Zalm komen niet meer voor op de kandidatenlijst van hun partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden