Staatssecretaris: 'Pestprobleem bij wortel aanpakken'

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) Beeld ANP
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs)Beeld ANP

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat de komende weken met ouders, scholen en de kinderombudsman om de tafel zitten om een pestbeleid uiteen te zetten. In januari komt hij met een brief waarin hij de Kamer uit zal leggen wat het kabinet de komende tijd zal gaan doen aan het pestprobleem. Dat zei hij dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris gaat onderzoeken wat de huidige 'pestprotocollen' voor nut hebben en wat er op de scholen gebeurt die nog niet werken met zo'n protocol. 'Op dit moment heeft zo'n vijf tot tien procent van de scholen in het voortgezet onderwijs nog geen protocol. Ik heb contact gehad met de school van Tim Ribberink (hij pleegde zelfmoord na aanhoudende pesterijen, red.) en daar was wel een pestprotocol. Er werd zelfs actief gewerkt aan het pestprobleem en toch is er iets tragisch voorgevallen', aldus Dekker in antwoord op vragen van PVV-kamerlid Harm Beertema.

Het is een zeer serieus en maatschappelijk probleem, bevestigde de staatssecretaris. Dekker: 'Het is ook een ingewikkeld probleem, dat we niet oplossen met alleen maar wetten en regels. Sterker nog; kijkend naar de afgelopen maand heb ik eerder het gevoel dat het geen gebrek is aan regels, maar een gebrek aan fatsoen.'

Zerotolerancebeleid
Beertema vindt dat er een zerotolerancebeleid moet komen, maar daar wil de staatssecretaris niet aan. Het Kamerlid meent verder dat er te weinig gedaan wordt tegen de daders. 'In het schooljaar 2010-2011 werd op slechts drie procent van de scholen een leerling verwijderd omdat hij had gepest. De tendens is dat scholen hun pestbeleid richten op daders, die ook hun problemen hebben.

Volgens hem zouden gepeste leerlingen vaak 'op een kickboksles worden gezet en naar een andere school gestuurd worden'. Terwijl de daders vaak blijven zitten. Dat moet anders, vindt Beertema.

Ook Dekker wil de daders harder aanpakken. 'We moeten achter de slachtoffers van pesten staan. Maar niet alleen wij, het Binnenhof, maar ook de scholen en ouders. We moeten heb probleem bij de wortel aanpakken.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden