Staatssecretaris mag met Citotoets niet doen wat hij wil

Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs leed gisteren een gevoelige nederlaag. Zijn ambitie om de gemiddelde score op de Cito-eindtoets van basisschoolleerlingen met 1,6 punt te laten stijgen, moet hij uit de begroting schrappen.

Een Kamermeerderheid stemde gisteren voor een motie van PvdA en D66 met die strekking. Loes Ypma (PvdA): "Sturing op de gemiddelde Citoscore doet geen recht doet aan verschillen tussen leerlingen en aan de stimulerende rol van het basisonderwijs om kinderen hun talenten te laten ontwikkelen."

Ook een aangenomen motie van GroenLinks, CDA, SP, ChristenUnie en SGP doet Dekkers ambities intomen. Die partijen wijzen erop dat de Citotoets is bedoeld als tweede oordeel over een kind, naast het schooladvies van een docent. Het is geen middel om de kwaliteit van het onderwijs te meten. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver: "Ik ben blij dat er nu bredere oppositie tegen het doorgeslagen toetsdenken is."

Ten slotte besloot de Kamer dat scholen niet mogen worden afgerekend op de vraag of ze kleuters een Citotoets afnemen. Zonder dat de Kamer daarvan wist, bleek de Onderwijsinspectie de kwaliteit van basisscholen onder meer af te meten aan de vraag of ze 4- en 5-jarigen een 'landelijk genormeerde toets' afnemen.

Daarmee moet de Inspectie stoppen, meent de Kamer. Kleuters zijn vanwege hun grillige ontwikkeling moeilijk betrouwbaar te toetsen. Scholen moeten zelf bepalen hoe ze de ontwikkeling van hun kleuters volgen. Dat kan met een toets, maar ook door ze te observeren in de klas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden