Staatssecretaris kan statiegeld afschaffen door draai PvdA

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

Het statiegeld op plastic flessen wordt afgeschaft. De PvdA legt zich daar schoorvoetend bij neer, zei Tweede Kamerlid Manon Fokke gisteren tijdens een debat. Daardoor steunt een Kamermeerderheid het voorstel van staatssecretaris Wilma Mansveld (milieu) om in 2015 een einde te maken aan het statiegeld.

Coalitiepartij PvdA is in beginsel juist een voorstander van het heffen van statiegeld, maar neemt nu een radicaal ander standpunt in. Fokke: "Continuïteit van bestuur is ook heel belangrijk." Het vorige kabinet besloot onder aanvoering van toenmalig staatssecretaris Joop Atsma om het statiegeld op petflessen af te schaffen. De PvdA stemde destijds tegen. Het plan werd in november vorig jaar omarmd door Atsma's opvolger Mansveld.

Het voorstel werd eind vorig jaar voorgelegd aan de Nederlandse gemeenten. De meerderheid ging akkoord. De verpakkingsindustrie belooft minder vervuilend materiaal te gebruiken en meer afval te recyclen.

De PvdA lag gisteren onder vuur van oppositiepartijen SP en GroenLinks. "In de politiek moet je soms ook je rug rechthouden en ergens voor staan", zei SP'er Henk van Gerven.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden