Staatssecretaris Dijksma pakt 'huftertaxi's' op Schiphol aan

Taxi-oorlog | Een veegactie en boze woorden van de staatssecretaris moeten een einde maken aan ronselaars op Schiphol.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Er moet een einde komen aan het ronselen van klanten door taxichauffeurs op Schiphol, zei gisteren staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Zij vindt de praktijk 'ontoelaatbaar'. "Ik ben er wel klaar mee."

Een eerste veegactie onder de ronselaars op Schiphol begeleidde gisteren haar woorden. Daarbij waren behalve de gemeente Haarlemmermeer ook de marechaussee en de de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) betrokken. De gemeente verwacht vandaag de resultaten van de actie bekend te maken. De controles worden de komende tijd geregeld herhaald. Ook worden inmiddels beveiligers ingezet om toeristen naar de taxistandplaats te begeleiden.

Het conflict over de taxi's ontstond na een wetswijziging. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde in april 2015 dat het Jan Dellaertplein voor Schiphol Plaza tot de openbare weg behoort. Sindsdien kan elke taxichauffeur met een vergunning zijn diensten op Schiphol aanbieden. Omdat taxi's die geen afspraken hebben met Schiphol niet op de officiële standplaats mogen staan, proberen ronselaars op het plein toeristen mee te nemen naar de parkeergarage. Daar staan taxi's klaar. Dat loopt niet altijd goed, geregeld wordt er geklaagd over te hoge rekeningen en andere overlast voor toeristen. Op internet circuleren veel voorbeelden van opgelichte toeristen. "Dit is slecht voor het aanzien van het land", meent Dijksma.

Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en het ministerie hebben daarom de handen ineengeslagen om het probleem aan te pakken. Dijksma heeft de gemeente juridische steun aangeboden om het probleem 'op zeer korte termijn' op te lossen, zei ze gisteren in de Kamer. Er wordt gekeken of de gemeentelijke verordening aangepast kan worden, zodat chauffeurs zonder standplaatsvergunning er niet meer mogen rijden. Ook komen er intensievere controles in samenspraak met de marechaussee.

"We moeten de straat terugpakken voor de burger en niet overlaten aan de hufter", aldus Dijksma. Ze benadrukte dat het probleem alleen gezamenlijk kan worden opgelost.

Inmiddels rijdt ook Uber vanaf Schiphol. De taxidienst heeft een plek gekregen naast de officiële taxibaan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden