Staatssecretaris die niet bang is om te zeggen wat hij vindt

KAREN ZANDBERGEN

in het nieuws omdat ...

"Eerst nadenken en dan doen. En aan het eind van de rit pas meningen hebben." Dat antwoordde Eric Wiebes op de vraag hoe hij de problemen bij de belastingdienst zou aanpakken, toen hij een kleine drie maanden geleden het Binnenhof betrad als nieuwe staatssecretaris van financiën.

Deze week verslikte hij zich in de erfbelasting voor familiebedrijven. In een lange brief aan de Kamer over uiteenlopende onderwerpen stipte de VVD'er en passant aan dat hij 'het voornemen heeft te bezien' of het belastingvoordeel dat familiebedrijven bij overerving nu hebben, nog wel moet blijven bestaan.

Hoe de oud-wethouder deze knuppel in het hoenderhok ook had bedoeld, binnen zijn partij waren ze niet blij met de storm van kritiek die volgde. Dit is niet het moment om zoiets in het vooruitzicht te stellen. Het economisch herstel is te broos en de Europese verkiezingen te dichtbij. Wiebes liet snel weten dat hij de belasting zeker deze kabinetsperiode niet zal verhogen.

Het is de eerste keer dat hij zich in zijn rol als staatssecretaris gedwongen voelt om een voornemen iets af te zwakken. De eerste zinnen die hij op het Binnenhof tegen de pers uitsprak (eerst nadenken, dan doen, dan een mening hebben) vormen een rode draad in de debatten die hij voert. Maar Wiebes is ook niet bang om te zeggen wat hij ziet en vindt. Hij had het meteen al over een 'doorgeschoten' en 'veel te complex' belastingsysteem.

In zijn Amsterdamse tijd wilde hij ook vlak voor de verkiezingen best kwijt dat het aantal sociale huurwoningen zou moeten halveren. Hij zei hardop dat de stad de ICT-infrastructuur had verwaarloosd en dat er een 'snorfietsplaag' was.

Dat hij in Den Haag meer op zijn woorden moet letten, heeft hij inmiddels ondervonden. In zijn tweede week werd hij geconfronteerd met cijfers van de Bovag die zouden aantonen dat de accijnsverhoging op brandstof desastreuze gevolgen heeft. "De cijfers zien er niet mooi uit", zei Wiebes tegen journalisten. Dat hij ook zei dat "Nederland niet het land is dat op basis van één krantenbericht of een meting onder leden iets verandert", deed er niet meer toe. De oppositie had met de uitspraken genoeg munitie om het voor te stellen alsof de nieuwe staatssecretaris meteen in zou grijpen.

Wiebes beweegt zich tot nu toe behendig en met humor door het mijnenveld van belastingen en toeslagen. Hij kent zijn dossiers en stelt zaken niet mooier voor dan ze zijn. Hij zal niet snel beloven dat een systeem én uiterst klantvriendelijk én fraudevrij én goedkoop kan zijn, ook al vragen Kamerleden dat wel van het belastingstelsel. Hij zal de Kamer nog vaak moeten teleurstellen.

...hij te vroeg sprak over de erfbelasting voor familiebedrijven

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden