Staatssecretaris die de inburgeringsplicht invoerde

Oud-staatssecretaris Virginie Korte-van Hemel is donderdag op 84-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Bussum. Van 1982 tot 1989 ging Korte-van Hemel als staatssecretaris van justitie namens het CDA in de eerste twee kabinetten-Lubbers onder meer over vreemdelingenbeleid. Ze zorgde voor een nieuwe Wet op het Nederlanderschap. Daarbij voerde ze de inburgeringsplicht in. Samen met minister Frits Korthals Altes introduceerde ze ook de taakstraf in het Nederlandse strafrecht.

Verder kreeg de bewindsvrouw te maken met een stijgende toestroom van vluchtelingen. Ze probeerde vooral economische vluchtelingen te weren, maar mensen die in echte nood waren te verwelkomen. Hiervoor werd onder andere de asielprocedure verkort en bewaakte opvang op Schiphol ingevoerd. De Tamils die met duizenden uit Sri Lanka toestroomden, kregen uiteindelijk geen verblijfsvergunning. Hoewel in hun land een burgeroorlog woedde tussen regering en Tamil-opstandelingen stonden ze niet bloot aan groepsvervolging.

Voor ze staatssecretaris werd, was Korte-van Hemel van 1977 tot 1982 Tweede Kamerlid. Daarvoor was ze wethouder en gemeenteraadslid in Bussum voor de Katholieke Volkspartij. In diezelfde plaats werkte ze van 1955 tot 1977 als advocaat.

In 1991 werd Korte-van Hemel lid van de Eerste Kamer. Een jaar later verruilde ze die functie voor een buitengewoon lidmaatschap van de Raad van State, een positie die ze tot 1999 vervulde.

Korte-Van Hemel was sinds 1955 getrouwd met Herman Korte. Hij was ook advocaat en gedeputeerde in de provincie Noord-Holland. Sinds 2009 was Korte-van Hemel weduwe. Ze laat vier kinderen en elf kleinkinderen na.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden