Update

Staatsrente van Italië loopt op tot kritische grens

Silvio Berlusconi en politicus Gianni Letta. © ARCHIEFFOTO ANP Beeld
Silvio Berlusconi en politicus Gianni Letta. © ARCHIEFFOTO ANP

De rente op Italiaanse 10-jarige staatsleningen is woensdag gestegen tot meer dan 7 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro en een duidelijk teken dat het aangekondigde vertrek van premier Silvio Berlusconi de onrust onder investeerders nog niet heeft weggenomen.

Redactie

Het rendement op de Italiaanse obligaties klom rond het middaguur tot 7,4 procent. Dat is een niveau dat door veel economen als onhoudbaar wordt beschouwd. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot begin augustus in te grijpen toen de rente van Italië gedurende een langere tijd hoger was dan 6 procent.

De ECB probeert de rente te drukken door Italiaanse obligaties op te kopen. Handelaren gaven aan dat de ECB zich vanochtend om deze reden opnieuw op de markt heeft gemeld.

Spaanse schuldpapier
De rente op Spaanse obligaties steeg tot 5,78 procent, tegen 5,64 procent gisteren. De ECB besloot begin augustus ook Spaanse obligaties op te kopen, omdat de rente op het Spaanse schuldpapier op dat moment eveneens hoger was dan 6 procent.

De rente op de veilig geachte Duitse obligaties daalde van 1,81 procent gisteren tot 1,73 procent. Het rendement op vergelijkbare Nederlandse leningen bedroeg 2,17 procent.

De ontwikkeling van de rente op staatsobligaties is een graadmeter voor het vertrouwen van investeerders in een land. De rente op een obligatie beweegt tegengesteld aan de waarde ervan. Een hogere rente duidt op een lagere waarde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden