Staatsopvoeding en vader[/hl2]

'We moeten moeders leren opvoeden', vindt kamerlid Dijsselbloem.

Hoezo alleen de moeders? Kinderen krijg je met z'n tweeën. Waar blijft de rol van de vader in dit geheel? Zijn bijdrage in de opvoeding is essentieel. De kijk op opvoeden is vaak verschillend tussen man en vrouw.

Als we ons er dan toch mee willen bemoeien in het belang van het kind, waarom dan niet al tijdens de zwangerschap een verplichte ouderschaps-cursus. Nog voor de eerste kinderbijslag wordt gegeven: eerst die cursus. Bij elke verhoging van de kinderbijslag een opfriscursus.

Een kind is gebaat bij een liefdevol ouderschap, een sterke en hechte relatie tussen de ouders die het opvoeden ook echt als taak van hen beiden zien. Adoptieouders moeten ook eerst verplicht op cursus, ze worden gescreend en moeten aan allerlei verplichtingen voldoen. Zo raar is het dus niet dat ouders die in verwachting zijn van een biologisch kind ook een cursus volgen. Kinderen opvoeden is leuk, soms heel ingewikkeld. De wereld staat bol van organisaties die je er bij willen helpen het 'goed te doen'. Opvoeden is niet iets dat je alleen hoeft te doen, zolang ouders dat erkennen en geen schroom voelen er 'samen voor te gaan', is er voor het kind in ontwikkeling al veel gewonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden