Staatshoofden blijven weg bij aids-top

AMSTERDAM - Deelnemers aan het vijftiende internationale aidscongres in de Thaise hoofdstad Bangkok wonden zich gisteren over twee zaken op: de lichte delegaties die de verschillende hoofdsteden hebben gestuurd; en Washingtons standpunt dat aids vooral moet worden bestreden door seksuele onthouding te prediken.

Van onze redactie buitenland

Secretaris-generaal Kofi Annan had zondag bij de opening van de conferentie een klemmend beroep gedaan op 'wereldleiders' hun verantwoordelijkheid te nemen, openlijk het aidsprobleem te benoemen en zich in te zetten voor een krachtdadige aanpak. Des te begrijpelijker was de klacht gisteren dat deze week vrijwel geen staatshoofd of regeringsleider zijn gezicht laat zien in de Thaise hoofdstad.

Van de bedoeling van de organisatie om zelfs een aparte top van de wereldleiders te houden, komt dus niets terecht. Tot teleurstelling van onder meer WHO-topman Peter Piot. ,,De ervaring leert dat hun aanwezigheid de benodigde politieke druk oplevert om maatregelen van de grond te krijgen”, betoogde die. Vooral het wegblijven van 'zware' Amerikanen deed zeer. Volgens de Britse omroep BBC vond Washington het congresprogramma 'niet conservatief' genoeg.

De 17 000 congresgangers moesten het uitgerekend doen met de Oegandese president Joweri Museveni. Die is voorstander van de 'ABC-methode' (Afzien van seks tot het huwelijk; Blijf trouw; Condooms als dat nodig is). Hij mag zich verheugen in een krachtig medestander: George Bush.

Washington lag gisteren op de conferentie zwaar onder vuur vanwege dat standpunt. De VS besteden meer aan de wereldwijde strijd tegen hiv dan enig ander land - 12 miljard euro de komende 5 jaar, maar er is dus geen geld voor programma's waarin condooms worden uitgedeeld.

Kritiek kwam onder meer van Mabel Wisse Smit, de vrouw van prins Johan Friso, die sprak namens de hulporganisatie Open Society Institute van George Soros. Volgens haar is de Amerikaanse benadering ,,meer door ideologie gedicteerd dan gebaseerd op een evaluatie van de situatie ter plekke”. Onthouding is voor veel Afrikaanse meisjes geen optie, omdat zij worden gedwongen tot seks, aldus Wisse Smit. Verder betoogde zij dat veel Afrikaanse vrouwen besmet raken omdat hun mannen het niet zo nauw nemen met hun huwelijkse trouw.

Weliswaar is de ABC-methode in Oeganda redelijk succesvol - volgens officiële cijfers is nu 6 procent van de bevolking daar met hiv geïnfecteerd, tegen 30 procent 15 jaar geleden. Maar critici betogen dat met condooms en goede voorlichting veel sneller én betere resultaten te boeken zijn.

Wijze woorden kwamen van dr. Helene Gayle, van de liefdadigheidsorganisatie van Microsoftbaas Bill Gates. ,,Voor beide methoden valt wat te zeggen. Je moet kijken naar de omstandigheden om te bepalen welke de grootste kans biedt op succes. Laten we ons in vredesnaam baseren op onderzoek dat wat zegt over de beste manier om mensenlevens te redden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden