Staatsbosbeheer zoekt uitbater voor Vuurtoreneiland in IJmeer

Vuurtoreneiland © Wikipedia Commons Beeld
Vuurtoreneiland © Wikipedia Commons

Staatsbosbeheer zoekt een ondernemer die Vuurtoreneiland - een fort in het IJmeer bij Durgerdam - wil restaureren en exploiteren. Dat meldt Staatsbosbeheer vandaag.

Vuurtoreneiland is een klein eilandje van nog geen twee voetbalvelden groot. Op dit moment is Vuurtoreneiland nog gesloten voor publiek. Er staat een kleine vuurtoren op, waarvan het licht nog in bedrijf is. Op het Vuurtoreneiland staat één van de 45 forten die samen de Stelling van Amsterdam vormen. De stelling is sinds 1996 UNESCO werelderfgoed, samen met Pampus en Fort Diemerdam werd ooit de mond van het IJ en Amsterdam tegen aanvallen over de Zuiderzee beschermd.

Vervallen
Het fort op het eiland is vervallen. De gebouwen op het eiland moeten zo snel mogelijk aangepakt worden om verdere achteruitgang te voorkomen en te behouden voor de toekomst. Staatsbosbeheer zoekt daarom een partner die Vuurtoreneiland wil restaureren, beheren en commercieel exploiteren, inclusief de gebouwen die erop staan. 'Het fort op het Vuurtoreneiland is een uniek monument van militaire en waterstaatkundige techniek. Maar door weer en wind gaat de toestand van de halfondergrondse gebouwen steeds verder achteruit. Ze zijn verweerd, verzakt, gescheurd, lek en deels volgelopen met regenwater', zegt Staatsbosbeheer.

De kosten voor restauratie bedragen tussen de 1 en 3 miljoen euro. Er zijn volgens Staatsbosbeheer subsidiemogelijkheden voor een deel van deze kosten.

Niet alles kan en mag op het eiland. De militaire gebouwen zijn een provinciaal monument, de vuurtoren is een Rijksmonument. De 'skyline' van het eiland en de rust van de omgeving mogen niet worden aangetast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden