Staatsbosbeer heeft geld nodig en blijft natuur verkopen

Staatsbosbeheer gaat door met de verkoop van natuurgebieden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, economische zaken) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Diverse partijen hadden Dijksma om opheldering gevraagd over de dreigende verkoop van stukken grond. Onder andere PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren vrezen dat Staatsbosbeheer waardevolle natuur verkoopt. Ze vroegen de staatssecretaris vorige week geen 'onomkeerbare stappen' te nemen.

Dijksma wijst de Kamer erop dat Staatsbosbeheer de opdracht heeft om deze kabinetsperiode 100 miljoen euro in de staatskas te storten. Dit jaar gaat het om 10 miljoen. Deze opdracht stamt nog uit de vorige kabinetsperiode en is tijdens de formatie van Rutte-II niet teruggedraaid.

Grondverkoop is voor Staatsbosbeheer de belangrijkste methode om geld te verwerven. De afspraak is dat er geen natuur binnen de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS) wordt verkocht, het netwerk van kleine en grote gebieden waar de natuur extra bescherming geniet. Staatsbosbeheer begint in mei met de verkoop van kavels in de gemeenten Hellendoorn en Wierden in Overijssel, buiten de EHS. Dijksma belooft dit project te evalueren. Ze benadrukt dat op de verkochte stukken grond nog steeds wet- en regelgeving van toepassing is, zoals de Flora- en Faunawet. Kopers zullen zich daaraan moeten houden. De Tweede Kamer is bang dat niet alle nieuwe eigenaren zorgvuldig met de natuur omgaan, waardoor bijvoorbeeld dassenburchten verloren kunnen gaan.

Staatsbosbeheer beheert in totaal 17.000 hectare grond buiten de EHS. Het gaat om houtwallen, bermen, vennetjes en kleine bossen. Hoeveel natuur er exact moet worden verkocht, is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden