Staatsbegrafenis Fabiola in teken soberheid

null Beeld anp
Beeld anp

Europese monarchen en gewone Belgen hebben vandaag in Brussel de uitvaart bijgewoond van koningin Fabiola, die vorige week op 86-jarige leeftijd overleed. Onder de genodigden waren prinses Beatrix, groothertog Henri van Luxemburg en voormalig koning van Spanje Juan Carlos.

Ook andere royals waren aanwezig bij de dienst in de Brusselse Sint-Michiel- en Sint-Goedelekathedraal, onder wie prins Moulay Rachid van Marokko, keizerin Michiko van Japan en koningin Margrethe van Denemarken. Koningin Fabiola, de weduwe van koning Boudewijn, is na de dienst bijgezet in de koninklijke crypte van de Onze Lieve Vrouwe-kerk in Laken.

De staatsbegrafenis stond in het teken van de 'eenvoud' en 'soberheid', met veel ruimte voor gebed en klassieke muziek. Net als in 1993 bij de begrafenis van Boudewijn zong de Belgische zanger Will Tura het 'Hoop doet leven'.

De plechtigheid moest hoop en vreugde uitstralen omdat de streng katholieke Fabiola blij was door de dood te worden herenigd met haar in 1993 overleden man koning Boudewijn. "Fabiola is thuis bij God en haar echtgenoot", zei kardinaal Godfried Danneels dan ook in zijn overweging.

De Belgische pers verbaasde zich erover dat de Britse koninklijke familie geen afvaardiging had gestuurd. Op de komst van de 88-jarige Queen Elizabeth werd niet gerekend. Maar het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen wisten te melden dat in de wandelgangen van van het koninklijk paleis in Laken lang is gehoopt dat Queen Elizabeth zich zou laten vertegenwoordigen door een familielid.

De in juni 1928 in Madrid geboren Fabiola de Mora y Aragón werd door haar huwelijk met koning Boudewijn in 1960 de koningin der Belgen. Na de dood van Boudewijn in 1993 werd Fabiola 'koningin van België', een titel die ze behield. Vlaamse media spraken na het overlijden van Fabiola dan ook over de 'koningin van gisteren'. Ze was in Nederland mede bekend door haar sprookje De Indische Waterlelies, dat in De Efteling is uitgebeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden