Staats-tv negeert bloedbad in Xinjiang

China verbloemt aanslag met feestbeelden

Op de Chinese staatstelevisie werd gisteren het zestigjarig jubileum van Xinjiang als autonome regio van de Volksrepubliek gevierd. Etnische minderheden in kleurrijke outfits verschenen dansend op het scherm.

Maar terwijl de televisie het beeld van een vredelievende regio promoot, speelt geweld in het gebied nog altijd een grote rol. Vijftig mensen zijn vorige maand door messteken om het leven gekomen bij een aanval op een kolenmijn in de westelijke provincie Xinjiang, meldde nieuwszender Radio Free Asia (RFA) gisteren.

Yu Zhensheng, binnen de regerende Communistische Partij verantwoordelijk voor religie en etnische minderheden, erkent dat de veiligheid in de door geweld geteisterde regio nog altijd onder druk staat.

De aanslag waarbij vijftig mensen om het leven kwamen en tientallen gewonden vielen, had plaats op 18 september. Een met messen zwaaiende groep viel zowel de woning van de eigenaar als de slaapzalen van de mijnwerkers in Aksu binnen.

"Bijna alle werknemers die op dat moment niet aan het werk waren, zijn dood of gewond", aldus politieagent Ekber Hashim tegen RFA. De politie is nog op zoek naar negen verdachten, die zich waarschijnlijk schuil houden in de bergen.

In het verleden hebben islamitische Oeigoeren aanslagen gepleegd. Zij vormen de grootste bevolkingsgroep in Xinjiang, maar voelen zich in het nauw gebracht door het toenemende aantal Han-Chinezen. Onder regie van Peking wordt deze in China dominante bevolkingsgroep naar Xinjiang gedirigeerd om de overheersende Chinese cultuur te verspreiden en de voedingsbodem voor separatisme te verminderen. Om de regio aantrekkelijk te houden voor de Han worden dergelijke aanslagen niet - of pas veel later - bevestigd door de Chinese overheid.

President Xi Jinping heeft gezegd hardhandig op te treden tegen de "drie kwaden" in Xianjingme, separatisme en religieus extremisme. Oeigoeren klagen over gebrek aan ruimte voor de eigen cultuur en religie, mensenrechtenorganisaties spreken van gewelddadige politie-invallen bij mensen thuis. De autoriteiten in Peking ontkennen dergelijke praktijken en proberen doorgaans de roep om afscheiding te bagatelliseren.

Vorig jaar lieten militante Oeigoeren van zich horen met een groot aantal bloedige aanslagen. Op stations werd op willekeurige burgers ingestoken, een markt werd getroffen door bommen en op het Plein van de Hemelse Vrede werd een SUV in brand gezet.

Een volledig ander televisiebeeld dan dansende minderheden in kleurrijke kledij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden