Staat wil Karate Bob na 37 jaar alsnog uitzetten naar Servië

amsterdam – - Ex-agent Slobodan Mitric van de geheime dienst van het vroegere Joegoslavië moet na een verblijf in Nederland van 37 jaar terug naar Servië.

Om zijn uitzetting te voorkomen heeft advocaat Henri Sarolea namens Mitric bij de civiele rechter in Den Haag een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. De raadsman vindt de termijn verjaard waarbinnen de dienst Terugkeer en Veiligheid van het ministerie van binnenlandse zaken zijn cliënt zou kunnen uitzetten. Ook vindt Sarolea de Nederlandse opstelling om de chronisch zieke Mitric na zoveel jaar alsnog uit te zetten ’inhumaan’. Bovendien ligt er een uit 1986 daterend, niet weersproken vonnis van het gerechtshof in Den Haag, waarin uitzetting door Nederland van Mitric naar zijn vaderland ’onrechtmatig’ wordt genoemd. Dit vanwege de volgens deskundigen reële mogelijkheid dat hem daar, wegens hoogverraad, een ’stille’ executie wacht.

Mitric (62) kreeg in de jaren ’70 in Nederland bekendheid als Karate Bob. Kerstavond 1973 schoot hij in Amsterdam vijf landgenoten neer, van wie drie omkwamen. Mitric zei dat de vijf het op hem hadden gemunt. Kort voor de schietpartij was hij gedeserteerd uit de Joegoslavische geheime dienst. In plaats van een vermeende verrader in Brussel te doden, zoals hem was opgedragen, waarschuwde hij deze man. Vervolgens werd Mitric, die naar Amsterdam vluchtte, zelf doelwit.

Na het uitzitten van dertien jaar gevangenisstraf wegens doodslag, kwam hij in vreemdelingenbewaring. Als ongewenst vreemdeling wilde Nederland hem terugsturen naar Belgrado. Nadat de rechter dit had verboden, probeerde Mitric zelf een land te vinden dat hem wilde opnemen. Achttien keer kreeg hij nul op het rekest. „Het dossier van Mitric is uniek”, meent Sarolea mede hierom. „Hij verkeert in een volstrekt afwijkende situatie. Het instituut van ’verjaring’ is een ongeschreven rechtsbeginsel. Het is ons geheel onduidelijk waar de maatregel om hem nu uit te zetten vandaan komt. Misschien dat het kabinet zo een voorbeeld wil stellen.”

Op grond van rechterlijke uitspraken genoot Mitric enige jaren, tot eind 1992, een bijstandsuitkering. Maar de Centrale van Beroep, bij wie de gemeente Amsterdam bezwaar had gemaakt tegen deze uitkering, bepaalde uiteindelijk dat hij nergens recht op had. Hij leefde vervolgens onder de paraplu van schilderes Iris de Vries, met wie hij in 1992 huwde. Na haar overlijden in januari 2006 raakte Mitric van elke bron van inkomsten verstoken. Sindsdien is hij volledig afhankelijk van weldoeners, zoals zijn boekenuitgever Robert Jan Kelder en arts Co van Melle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden