Staat verliest zaak om levenslange straf

kort geding | De regels die Nederland hanteert bij het opsluiten van levenslang gestraften moeten menselijker.

De Nederlandse staat moet de tot levenslang veroordeelde Edwin S. de kans geven zich voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving. Dat hij van de staat niet mag werken aan zijn resocialisatie is onjuist.

Dat heeft de rechtbank Den Haag gisteren geoordeeld in een kort geding dat door S. tegen de staat is aangespannen.

S. (55) zit inmiddels ruim 23,5 jaar vast voor de moord op een man en het levensgevaarlijk verwonden van een vrouw uit Badhoevedorp bij een overval. De rechter vindt dat na een periode van uiterlijk 25 jaar cel beoordeeld moet kunnen worden welke vorderingen in de resocialisatie zijn gemaakt. Die gegevens zijn noodzakelijk om te bezien of een voortdurende detentie nog is gerechtvaardigd.

De staat heeft steeds betoogd dat S. wel degelijk bijvoorbeeld cursussen mag volgen in de gevangenis. De rechter vindt echter dat dat onvoldoende is om van een resocialisatieplan te spreken. In een dergelijk plan kan bijvoorbeeld staan dat hij begeleid verlof kan krijgen, leert omgaan met geld en het aanvragen van een uitkering. De rechter schat in dat het opstellen van een dergelijk plan zeker 18 maanden zal duren. Om bij 25 jaar detentie te kunnen aantonen welke vorderingen zijn gemaakt moet volgens de rechter nu al een begin worden gemaakt.

S. vroeg de rechter tevens toestemming voor verlof. Voor die eis was hij aan het verkeerde loket, zo oordeelde de Haagse rechter. Zo'n verzoek verzoek moet ingediend worden bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). José Lindhout, de advocaat van S., zal die weg gaan benutten om verlof af te dwingen.

Het ministerie van veiligheid en justitie had gisteren nog geen commentaar op de uitspraak.

S. hoort tot een kopgroep van drie gedetineerden die met enig succes een weg uit de gevangenis bevechten. Cevdet Y. , die in 1983 in een café in Delft zes mensen doodde, kreeg onbegeleid verlof en wacht nu buiten de gevangenismuren zijn gratieverzoek af.

Ook Loi Wah C., op 7 oktober 1987 vastgezet voor drievoudige moord en doodslag op een Chinees gezin, is volop bezig met zich leren gedragen in een maatschappij waaraan hij lang niet heeft deelgenomen. Zijn gratieverzoek loopt nog. Wanneer daarop beslist wordt, is niet duidelijk. G. zal overigens nooit in Nederland vrij rondlopen.

Hij is al weer ruim twintig jaar geleden tot ongewenst vreemdeling verklaard en zal worden uitgezet. Hijzelf wenst terug te keren naar zijn familie in Hongkong, die hij alleen kent van gesprekken via Skype.

undefined

levenslang zonder uitzicht onmenselijk

In Nederland zitten momenteel 40 mensen vast met een levenslange veroordeling. In 33 gevallen is de straf onherroepelijk, de anderen hebben nog een kans bij de Hoge Raad een levenslange straf te voorkomen. Tot op heden was een gratieverzoek de enige mogelijkheid om nog een keer in de maatschappij terug te kregen. De kans daarop was vrijwel nihil. Daardoor was in Nederland levenslang in feite ook levenslang. De uitspraak van de Haagse rechter is er een in een lange rij, gebaseerd op uitspraken van het Europese hof voor de rechten van de mens (EHRM) en de Hoge Raad. Die uitspraken hebben gemeen dat bij het opleggen van een levenslange gevangenisstraf helder moet zijn aan welke voorwaarden een gestrafte moet voldoen om toch uitzicht te hebben ooit de vrijheid te kunnen herwinnen. Opleggen van de straf zonder dat uitzicht wordt als onmenselijk bestempeld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden