Staat verkoopt vastgoedtak van SNS Reaal

deNationalisatie | Met de verkoop van Propertize is weer een stap gezet in het afstoten van de erfenis van de kredietcrisis.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De staat verkoopt Propertize, de voormalige vastgoedtak van SNS Reaal, aan JP Morgan Chase en Lone Star. Het consortium betaalt een bedrag dat kan oplopen tot 895 miljoen euro. Dat meldde NLFI, de stichting die namens de Nederlandse staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, gisteren.

Hiermee is weer een stap gezet in het afstoten van de erfenis van de kredietcrisis die in 2008 losbarstte. Meerder banken en verzekeraars kregen toen steun of werden genationaliseerd. SNS Reaal werd als laatste door de staat overgenomen op 1 februari 2013. De bank en de verzekeraar werden van elkaar losgehaald.

Vlak voor de crisis, in 2006, was SNS Reaal juist naar de beurs gegaan. Ze wilde geld ophalen bij beleggers om zo mee te kunnen doen met de grote jongens. Daarna nam ze allerlei vastgoedleningen over met een waarde van destijds zo'n kleine 9 miljard euro. Het leek een goed idee, maar al snel daalde de waarde vastgoed keihard.

Het vastgoed werd een blok aan het been van de bank. In 2010 is er geopperd om veel slechte leningen van SNS Reaal af te splitsen in een zogenoemde bad bank, maar het is niet doorgezet. Begin 2013 bij de nationalisatie van bank en verzekeraar SNS was er nog voor zo'n 5,5 miljard euro aan vastgoedleningen ondergebracht. De portefeuille was eind vorig jaar geslonken tot 3,4 miljard euro.

De namen van de Amerikaanse bank JP Morgan en investeringsmaatschappij Lone Star zongen al rond. Maar er is in totaal met 84 geïnteresseerde partijen contact geweest, meldt minister Jeroen Dijsselbloem in een brief die hij gisteren na het sluiten van de beurs naar de Tweede Kamer stuurde.

Propertize werd in oktober in de etalage gezet. De verwachting is dat de koop Propertize en ten minste een deel van de medewerkers zicht op een toekomst biedt die verdergaat dan wanneer de vastgoedportefeuille in handen van de staat zou zijn afgebouwd, laat de minister weten.

De kopers nemen alle rechten en verplichtingen over. Maar eerst moet de deal nog worden goedgekeurd door de toezichthouders. De verzekeringspoot, die sinds 1 juli 2014 Vivat heet, is vorig jaar al verkocht, aan de Chinese verzekeraar Anbang. De SNS Bank is nog steeds in handen van de staat.

Dijsselbloem meldt aan de Tweede Kamer dat de schatkist voorlopig zo'n 32 miljoen euro overhoudt aan de redding van SNS Reaal inclusief Propertize. Maar het uiteindelijke bedrag hangt nog af van onder meer de ontwikkelingen rondom de bank. De deal rondt Propertize wordt naar verwachting in september afgerond.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden