Staat verkleint KPN-belang en ziet af van gouden aandeel

De Nederlandse staat laat nog dit jaar de speciale bescherming van telecomconcern KPN los.

De overheid halveerde gisteren het belang in KPN naar 8 procent door voor 1,4 miljard euro aan aandelen te verkopen. Nog voor het einde van deze maand zal zij voor het symbolische bedrag van 48 cent haar zogeheten gouden aandeel bij KPN inleveren. Dat zal het voor potentiële kapers veel makkelijker maken om het bedrijf goedschiks of kwaadschiks over te nemen.

Het ministerie van financiën heeft 105 miljoen aandelen KPN verkocht aan ABN Amro Rothschild en 60 miljoen aandelen aan KPN zelf. Volgens een woordvoerder van Financiën hebben de stukken in totaal 1,4 miljard euro opgeleverd. Dat komt neer op een prijs van 8,47 euro per stuk, een premie van 6 cent op de slotkoers van dinsdag. De aandelen die KPN heeft teruggekocht vertegenwoordigen een belang van 3 procent. Mede daardoor kon de koers van KPN op de beurs gisteren met 3 cent oplopen.

De staat houdt nu nog een belang van 8 procent en bezit daarnaast een gouden aandeel dat speciale rechten geeft. Met dit aandeel kon de staat onder meer een ongewenste overname van KPN voorkomen. Die bescherming is vanuit het publieke belang niet meer nodig, maakt de zegsman van financiën duidelijk.

De telecomwet regelt nu dat wie KPN overneemt, daarmee de plicht accepteert om ook in afgelegen gebieden telefonie te verzorgen. En omdat het “geen core-business van de staat is om in beursgenoteerde bedrijven deel te nemen“, kan het belang in KPN nu veilig worden afgebouwd. De resterende 160 miljoen aandelen mag de overheid overigens het eerstkomende half jaar nog niet verkopen, zo is afgesproken.

De staat bezit ook nog een belang, van 10 procent, in KPN's vroegere zusterbedrijf TNT. Financiën wil het gouden aandeel in dit postbedrijf nog niet kwijt en zal voorlopig ook geen gewone aandelen in TNT meer verkopen. Er zal eerst een nieuwe postwet moeten komen, die een universele postbezorging in het hele land ook bij een overname van TNT garandeert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden