Tabblad

Staat u in de canon van twitter?

De leeszaal van het hoofdgebouw van de Library of Congress in Washington. Beeld Carol M. Highsmith

Wie volgen we deze week op sociale media? De Amerikaanse Library of Congress bewaarde tot nu toe alle tweets die ooit geplaatst zijn, maar daar komt verandering in.

Wilt u vereeuwigd worden op twitter? Dan moet u opschieten. Want de Amerikaanse Library of Congress – die alle tweets bewaart - past vanaf 1 januari 2018 een van zijn omvangrijkste archiveringsprogramma’s aan.

Sinds 2010 slaat de nationale bibliotheek in Washington alle tweets op die ooit zijn verstuurd sinds het social mediakanaal in 2006 online kwam. Hoeveel tweets dat precies zijn is onbekend, maar dat het digitale twitterarchief immens is, laat zich raden. Dagelijks worden een slordige 500 miljoen tweets geplaatst, er zijn zo’n 330 miljoen actieve gebruikers.

De Library of Congress archiveert twitter omdat de bieb het medium ziet als erfenis van deze tijd. Twitter biedt volgens de bibliotheek inzicht in sociale trends en kan ‘toekomstige generaties veel vertellen over het leven in de 21ste eeuw’.

Tekst loopt door onder de tweet

In de miljardencollectie prijken memorabele tweets, variërend van de meest onbeduidende tot die van de groten der aarde. Neem de eerste tweet ooit, geplaatst door Jack Dorsey, een van de oprichters van twitter. Hij tweette slechts dat hij zijn twitteraccount aan het uitvogelen was.

Of een van oud-president Barack Obama, die in de nadagen van zijn laatste termijn in het Witte Huis het Amerikaanse volk bedankte. Het werd een van de meest gelikete en geretweette berichten ooit.

Andere opgeslagen tweets haken in op maatschappelijke discussies die speelden op het moment van tikken. Neem de tienduizenden tweets over #Trump, #Zwartepiet of, recenter nog, de discussie die #Metoo op gang bracht.

Twitterdata

Vanaf 1 januari 2018 is het archief niet langer alomvattend, maar worden alleen nog de belangrijkste tweets streng geselecteerd. Volgens de Library of Congress gaat het dan vooral om tweets die gerelateerd zijn aan belangrijke gebeurtenissen, zoals verkiezingen of kwesties die in het nationaal belang zijn, zoals publiek beleid.

Tekst loopt door onder de tweet

Een van de redenen voor dat besluit is dat praktische problemen het archief parten spelen; het wordt voor de Amerikaanse bibliotheek steeds moeilijker de groeiende bulk aan twitterdata op te slaan en toegankelijk te maken. Daar komt bij dat het archief alleen de tekst van tweets opsloeg, terwijl het medium volgens de bieb juist steeds visueler wordt.

Maar de voornaamste reden voor het inkrimpen van het project is volgens de Library of Congress dat het twitterarchief na twaalf jaar zijn voornaamste doel bereikt heeft. De opkomst en evolutie van een van de belangrijkste social mediakanalen is gedocumenteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden