Staat mag Hedwigepolder onteigenen

Ontpoldering | De Hertogin Hedwigepolder mag onder water worden gezet maar de Belgische eigenaar mag dat niet zelf doen. Hij moet het familiebezit aan de staat overdoen, aldus de rechter.

Achteraf bezien had de Nederlandse staat de Hertogin Hedwigepolder misschien nooit moeten verkopen. Minder dan een eeuw nadat de staat de uit Duits bezit geconfisqueerde polder overdeed aan de Brusselse baggeraar De Cloedt, heeft het Rijk nu de rechtbank nodig om diens achterkleinzoon weer te onteigenen. Dat mag, zo bepaalde de rechtbank in Middelburg gisteren.

Een kleine 15 miljoen euro bood het ministerie van economische zaken voor de polder. Dat bedrag - 14.778.425 euro om precies te zijn - moet de Staat ook aan de eigenaar betalen, aldus het vonnis.

Géry de Cloedt overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. De eigenaar moet zich neerleggen bij ontpoldering van de kleirijke akkers aan de Westerschelde, die anderhalf jaar geleden door de Raad van State onomkeerbaar is gemaakt. Maar waarom zou hij geen eigenaar van de gronden kunnen blijven?

"Het is een gevoelskwestie", betoogt zijn advocaat Jan Frans de Groot. "Die gronden zijn al vier generaties familiebezit, hij recreëert daar met zijn gezin, speelt er polo. Een ander zou misschien tevreden zijn met het geld, maar hij wil eigenaar blijven, ook al staan de gronden straks onder water."

De ontpoldering is al elf jaar geleden afgesproken met België, dat zelf ook gebieden langs de Westerschelde prijsgeeft als compensatie voor het verdiepen van de vaargeul naar de zeehaven van Antwerpen. Zo ontstaat natuur die vooral voor vogels aantrekkelijk zou moeten zijn.

De Hedwigepolder behoort van oorsprong tot het Verdronken land van Saeftinghe, dat grotendeels werd overspoeld door de Allerheiligenvloed van 1570, waarna Hollandse soldaten tijdens de Tachtigjarige Oorlog de laatste dijken doorstaken om de Spanjaarden tegen te houden. Saeftinghe ligt in een estuarium, een riviermonding waarin het zoete water van de Schelde zich mengt met het zoute water van de Noordzee. Dit brakke water en de grote verschillen tussen eb en vloed geven het gebied een hoge natuurwaarde.

De opoffering van de Hedwigepolder zorgde jarenlang voor verhitte politieke discussies. Het verzet vanuit Zeeuws-Vlaanderen drong door in de Tweede Kamer. Het besluit uit 2005 om te ontpolderen werd vier jaar later teruggedraaid en een half jaar later opnieuw genomen. In het regeerakkoord van het eerste kabinet-Rutte (2010) stond dat de polder niet onder water zou komen te staan, bij het tweede kabinet-Rutte spraken VVD en PvdA af dat dit toch wel zou gebeuren. De Raad van State bevestigde dat in november 2014.

Nu dat verzet 'een gepasseerd station' is, zou De Cloedt het liefst zelf de polder onder water zetten, maar ook dat wijst de rechtbank in Middelburg af. Het Rijk heeft voor het uitvoeren van een internationaal verdrag het eigendom nodig en wijst daarom eeuwigdurende erfpacht af.

De polder draagt de naam van de Belgische prinses Hedwige de Ligne, die hertogin werd door te trouwen met de Duitse eigenaar Engelbert van Arenberg. Hij moest zijn bezit na de Eerste Wereldoorlog afstaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden