Staat is te vaag over gratie bij levenslang

KRISTEL VAN TEEFFELEN en REDACTIE BINNENLAND

Opnieuw dringt een rechter er bij het kabinet op aan om met nieuw beleid te komen voor levenslang gestraften. De rechtbank in Den Haag oordeelde gisteren dat de staatssecretaris van veiligheid en justitie concrete criteria moet opstellen waaraan iemand moet voldoen om in aanmerking te komen voor gratie. Daar is de staatssecretaris van veiligheid en justitie nu veel te vaag over.

Het kort geding was aangespannen door Loi Wah C., die sinds 1987 een levenslange gevangenisstraf uitzit voor meervoudige moord. Volgens diens advocaat Mathieu van Linde voldoet C. aan elke voorwaarde waarmee hij volgens de Gratiewet in aanmerking komt voor vrijlating: zoals een geringe kans op recidive, goed gedrag en een goede ontwikkeling. Toch werden zijn gratieverzoeken - vijf in totaal, de zesde loopt nog - keer op keer afgewezen met een verwijzing naar diezelfde Gratiewet. Van Linde: "Ik weet werkelijk niet wat mijn cliënt moet doen om wel aan de voorwaarden te voldoen."

De rechter is het daarmee eens. De tekst in de Gratiewet en de toelichting van de staatssecretaris zijn zo vaag, dat een levenslang gestrafte niet kan weten wat van hem wordt verlangd. Overigens betekent de uitspraak niet dat C. ook gratie krijgt.

Van Linde noemt het oordeel van de rechter vooral een signaal richting het kabinet. Dat werd al eerder door een oordeel van het Europees Hof gedwongen het beleid te herzien. Nederland is een van de weinige landen waar levenslang ook echt levenslang is. Terwijl volgens mensenrechtenverdragen iedere gevangene enig perspectief op vrijlating moet hebben.

Staatssecretaris Dijkhoff heeft inmiddels een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin levenslang gestraften na 25 jaar de kans krijgen voor een toetsingscommissie te verschijnen die kan bepalen of terugkeer in de maatschappij mogelijk is.

De uitspraak van gisteren laat zien dat rechters ondertussen druk blijven zetten op het kabinet om naar het Europees Hof te luisteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden