Review

'Staat dit echt zo in de Bijbel?'

Ogen uitrukken, naakt over straat rennen, bloederige bruidschatten betalen. In de Bijbel staan tal van vreemde gebeurtenissen en wonderlijke voorschriften. Rudi Hakvoort (44) schreef er een ’Onbijbels dagboek’ over, een boek met columns over opmerkelijke en vaak onbekende Bijbelteksten.

1

Wat is er onbijbels aan dit dagboek?

„Ik ken de Bijbel heel goed. Ik kom uit de reformatorische traditie en ben dus met verhalen uit de Bijbel groot geworden. Maar de versies de me bijstaan zijn die uit de kinderbijbel. Daarin wordt niet altijd alles verteld, omdat het niet stichtelijk zou zijn. Met name seksuele voorvallen worden vaak als niet toepasselijk beschouwd voor kinderen. Het leek me eens goed om de andersoortige Bijbelteksten voor het voetlicht te brengen.”

2

Noemt u eens een opmerkelijke Bijbeltekst?

„In het Bijbelboek Genesis staat een passage over zelfbevrediging. Dit staat er: ’Maar omdat Onan wist dat zo’n kind niet als zijn nageslacht zou gelden, liet hij telkens als hij met de vrouw van zijn broer gemeenschap had zijn zaad op de grond terechtkomen, zodat hij geen nakomelingen voor zijn broer zou verwekken’. Ik heb kinderen in de puberleeftijd. Ze hebben al veel lol gehad met het boek.”

3

De titel veronderstelt een satirisch boek.

„Nee, nee, dat is niet de bedoeling. Het is, vind ik, wel een frivool en lichtvoetig boek geworden, maar ik doe de verhalen geen geweld aan. Er staan, ondanks de humor, ook stukjes in het boek die juist reflectief zijn. De Bijbel is geen moppenboek, ofzo. Ik ben zelf gelovig, ja, diepgelovig. Ik ga, hoewel ik niet theologisch geschoold ben, voor in evangelische gemeenten. Mijn doel is dat mensen de Bijbel erbij pakken en denken: ’Staat dit echt zo in de Bijbel?’.”

4

Een hele klus, lijkt me, om de Bijbel na te pluizen op opmerkelijke teksten.

„Dat viel erg mee: in één week had ik het meeste werk al gedaan. Ik stelde het boek samen toen ik met mijn vrouw en drie kinderen een weekje op vakantie was in Frankrijk. Iedere ochtend en avond werkte ik eraan in ons vakantiehuisje. Nee, daar had mijn familie geen last van, want overdag konden we gewoon zwemmen en wandelen. Tja, werken aan het boek ging helemaal vanzelf. Als ik over de Bijbel nadenk dan gaat er in mijn hoofd een soort luikje open en dan komen alle verhalen tevoorschijn. Ik heb bij het schrijven dan ook bijna geen andere boeken nodig gehad.”

5

Hoe lang kunnen we het dagboek gebruiken?

„Als je elke dag één stukje leest, dan heb je het boek in precies een half jaar uit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden