Staand plassen

(Jorgen Caris, Trouw) Beeld
(Jorgen Caris, Trouw)

Wat onderscheidt mannen en vrouwen anno 2010 van elkaar, behalve nog enkele fysieke kenmerken? Veel kommer en grief tussen de seksen lijkt verdwenen, op de rottigheid van sommige cretins na, die niet normaal met vrouwen kunnen omgaan en de vrouwen die dat accepteren. Maar één bolwerk lijkt stevig te staan.

Diet Groothuis

Een van de laatste strijdtonelen tussen vrouwen en mannen speelt zich af op de wc. De kwestie doet de gemoederen soms hoog oplopen, zelfs en vooral tussen moderne, geëmancipeerde mannen en vrouwen. Het betreft hier staand plassen. Mannen plassen staand, vrouwen zittend. Staand plassen spettert. Dat plakt en stinkt. Als het ergste ongerief met wc-papier of dweil werd verwijderd was het geen punt maar dat gebeurt niet zo vaak. Volgens statistieken koken en stofzuigen mannen inmiddels enthousiast, maar poetsen ze zeer spaarzaam wc’s.

In de meeste gevallen zijn het dus vrouwen die de smeerboel voor hun rekening nemen. Andermans troep opruimen is niet leuk; dag in dag uit de viezigheid van een andere volwassene schoonmaken is tamelijk weerzinwekkend als die volwassene verder niks mankeert.

Waarom gaan mannen niet gewoon zitten? Deze vraag legt een mijnenveld bloot. „Een kerel staat. Je doet het gewoon niet op z’n vrouwtjes”, zegt een man die ik verder nooit op seksisme heb kunnen betrappen. „Waaróm staat een kerel dan?”, vraag ik. „Het is efficiënt”, zegt hij. Efficiënt? „Het gaat sneller”, probeert hij nog een keer. „Het heeft voordelen dat je staand kunt plassen.” Voordelen. Welke? „Er is een gevoelsmatige barrière tegen zittend plassen”, barst hij uit. Oh. Oei. „Ik vind het enorm belangrijk voor het genderbewustzijn van mijn zoons dat ze staand leren plassen”, zegt een andere man, ogenschijnlijk evenmin een moderne Neanderthaler. Dat ze weten dat ze jongetjes zijn, bedoelt hij. Vindt zijn vrouw dat ook? „Dit is een heftige discussie bij ons thuis”, geeft hij toe. Zijn vrouw meldt: „Dit is al twintig jaar onze enige ruzie. Het zou schelen als hij zelf de troep zou opruimen, maar nee.” Een van mijn vrienden: „Daar moeten vrouwen zich niet mee bemoeien. Bril omhoog, als het een bende wordt gewoon opruimen. Dat is een zaak van mannen zelf. Spetters op de grond? Welnee.”

Mannen stáán op staand plassen. Het onderscheidt ze van vrouwen, het benadrukt hun mannelijkheid. Interessant dat veel oudere mannen zittend plassen. Medische redenen daargelaten, hoeven die zich niet meer te manifesteren? Hangt een en ander samen met hoeveelheden testosteron, bewijsdrift en concurrentie op de apenrots? Kan, bijvoorbeeld, onze nieuwe minister-president probleemloos zittend plassen?

Wat vindt u, staan of zitten? En wat leert u uw kinderen? Reacties: gidspost@trouw.nl of twitter.com/@dietgroothuis. Handgeschreven brieven mag ook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden