Staand plassen is ongezond en vies

(Jörgen Caris) Beeld
(Jörgen Caris)

Moet je staand of zittend plassen? Het advies is ondubbelzinnig. Zitten. Maar deze discussie loopt als een groef door de Nederlandse samenleving.

Diet Groothuis

Dat getuigen de bijna honderd reacties op de column ’Staand plassen’ van Diet Groothuis van afgelopen zaterdag.

’Staan of zitten’ loopt als een groef door de Nederlandse samenleving, getuige de bijna honderd reacties op Diets column ’Staand plassen’ van afgelopen zaterdag.

Tineke van Heuveln, bekkenfysiotherapeut in het AMC, windt er geen doekjes om: staand plassen is ongezond. Voor mannen en vrouwen. Waarom? „Simpel, je blaas leegt zich beter wanneer je zit. Bij ieder mens bevindt zich van stuitje tot schaambeen de bekkenbodemspier. Die fungeert als een soort schokdemper voor de organen van het kleine bekken: blaas, darmen en baarmoeder. Om te plassen, poepen en baren moet de bekkenbodem zich ontspannen want er moet iets uit. Staand kun je je bekkenbodem minder goed ontspannen, dus leegt de blaas zich minder goed. Dat kan tot problemen leiden, zoals het bekende ’nadruppelen’ en blaasontsteking.”

Hoe komt het dan dat sommige lezers melden dat ze juist staand beter kunnen plassen? Van Heuveln: „Je moet wel rechtop zitten, handpalmen op de knieën. Dan hangt de blaas als een trechter met de uitgang recht naar beneden en loopt de urine zo de pot in.”

Sommige mannen melden een tikje tegen de penis of kort ’wiebelen’ na het plassen, om eventuele druppels te verwijderen. Is dat aan te bevelen? Van Heuveln: „Het wiebelen of kantelen van het bekken is een goede manier, daarna de bekkenbodem kort aanspannen, droogdeppen, ook de heren, en klaar. Het tikken is dan niet nodig.”

Vrouwen plassen ook vaak staand, zeker in openbare gelegenheden met smerige wc’s. Is dat net zo ongezond? „Het kan helemaal geen kwaad als vrouwen bij café- of treinbezoek af en toe eens boven de pot hangen, maar ze kunnen er beter geen gewoonte van maken. Het is hetzelfde verhaal als bij mannen. Die hurkhouding leidt er bij veelvuldig gebruik toe dat je je bekkenbodem niet meer goed kunt ontspannen en dan plas je niet goed uit. Blaasontsteking ligt in zo’n geval op de loer, iets waar vrouwen sneller last van hebben dan mannen. Bij het ontstaan van blaasontsteking speelt een darmbacterie een belangrijke rol en bij vrouwen is de afstand tussen anus en blaasingang nu eenmaal korter dan bij mannen.”

Prof. dr. Chris Bangma, uroloog aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Urologie, herkent zich niet in bovenstaand verhaal: „Wij krijgen patiënten met kanker en prostaatproblemen. Verkeerd gebruik van de bekkenbodem speelt slechts voor een kleine groep van onze patiënten een rol bij plas- en erectieproblemen. Dan kan zittend plassen een oplossing zijn. Maar bij de meeste patiënten spelen andere oorzaken.”

Mireille Ballieux, huisarts in Nieuwegein, adviseert echter ook zittend plassen. Dat voorkomt klachten als verstopping en aambeien, die sommige Trouwlezers melden. „Een gespannen bekkenbodem bij staand plassen kan ook problemen geven met de ontlasting. Hard persen kan weer leiden tot aambeien. Ik adviseer daarom zitten.”

Meerdere lezers bevestigen een soepeler stoelgang bij zittend plassen, vaak na jarenlang staan. „Het zitten werkt ook op de darmen”, aldus een gelukkige lezer. Bijkomend voordeel: „Ik neem er veel meer m’n gemak van.”

En dan is er nog de overlast door pislucht en vieze spetters. Erna Nederlof, directeur van basisschool De Fontein in Breda, beschrijft het probleem van over de rand plassende jongetjes, waardoor de schoolwc’s gaan stinken. „Urine op de vloer trekt in de naden van de tegels. Je kunt je voorstellen hoe dat op den duur gaat stinken. Wij hebben de tegels verwijderd en een speciale vloer van epoxy laten installeren. Daar trekt de urine niet in en je kunt het gewoon opdweilen. Iedereen zitten? Ik denk dat de ouders dat prima zouden vinden als ik ze de bende liet zien, maar voorlopig gaat het goed zo. We hebben meisjes- en jongenswc’s. De jongens vinden het meestal niet stoer als ze moeten zitten. Ze doen wèl de bril omhoog.”

Niet stoer doemt veelvuldig op in motivaties van mannen om staand te plassen. Toch hebben opvallend veel mannen geen enkel probleem met zitten of, sterker, propageren ze het actief omdat ze een gruwelijke hekel hebben aan de kliederboel die staande mannen ervan maken. „Als ik het geluid hoor van mannelijke gasten die bij ons naar het toilet gaankletter de kletter, spetter de spetter denk ik zuchtend ’dat wordt weer poetsen’”, schrijft een huisman die met vrouw en twee dochters in huis woont en vroeger staande plaste. Maar: „In de sneeuw probeer ik mijn naam te schrijven want staand plassen is wel zo natuurlijk.”

In Berlijn aangeschafte stickers, zelfgemaakte bordjes, tekeningen: mensen gaan ver in hun pogingen het toilet spettervrij te houden. Tientallen lezers stuurden hun al dan niet in dichtvorm gestelde toiletteksten op: „Zittend plassen is niet stoer maar je houdt een schone vloer”, staat op een wc-tegel die een Trouwlezer (m) speciaal liet maken. Sommige zijn krijgslustiger van toon: „Ga toch rustig Zitten Man. Dat gespetter, daar Balen we van”, heeft jarenlang het toilet van de familie Tricht in Steenwijk gesierd.

„Als je staand plast voel je de spetters op je benen. Zeer vies dus ik plas zittend. Ik voel me nog steeds een man. Bijkomend voordeel: het toilet blijft schoner dus vrouw ook tevreden”, meldt een andere lezer.

Niet alle mannen zijn zo empathisch. „Matriarchale bemoeizucht” en „mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig maar niet gelijk”, schrijven voorstanders van staand plassen. De belangrijkste reden die mannen er voor aanvoeren: het gaat gewoon sneller: „Pure gemakzucht”, schrijft iemand. „Het is veel te bewerkelijk, dat gedoe met broek los, broek en onderbroek op de knieën, en na de plas weer in omgekeerde volgorde.”

Wat vinden vrouwen er van? „Wat een onzin, natuurlijk plast een man staande. Ik heb drie jongens en nooit een vieze wc gehad. Gewoon een hoge wc en goed mikken.” En: „Als ik een man was zou ik het zeker ook doen.” Maar ook: „Ooit was zittend plassen hier een onderwerp van strijd tot ik mijn man de belofte ontfutselde dat hij het één maand zou proberen. Tijdschriften, puzzelboekjes en scheurkalenders neergelegd. Na een week al zei hij verbaasd: het lijkt wel of ik van mijn constipatie af ben. Sindsdien laat hij de natuur zijn gang gaan.”

An Kimmel uit Elst ondernam na het lezen van de column actie. „Mijn zoon, schoonzoon en drie kleinzoons zitten. Naar aanleiding van je stuk heb ik mijn man emmer, groene zeep en sopdoek voor de wc gewezen en gezegd dat het afgelopen is. Als hij staand wil plassen oké, maar dan zelf schoonmaken en zeker drie keer per week. Daar had hij niet van terug en sinds zaterdag zit hij. Onder protest.” „Sinds bij mij geen man meer in huis woont, merk ik hoeveel schoner het toilet blijft”, schrijft een ander. „Gentlemen, sit down please.”

Iedereen een urinoir op de wc, opperen veel lezers. Het scheelt rommel en mannen kunnen blijven staan. Afgezien van praktische bezwaren als ruimtegebrek en kosten, is een urinoir echt zo’n verbetering? Dennie Jansen van schoonmaakbedrijf DGR uit Utrecht: „Het ligt er natuurlijk aan hoe goed mannen mikken. Er komt heus wel eens wat op de vloer terecht, maar dat valt mee. Wij gebruiken sowieso urineverwijderaar, een schoonmaakmiddel dat bacteriën doodt tot in de voegen. Dan heb je geen stank.”

De beste oplossing volgens een lezer, een man: „Heropvoeden. En als hij weigert is er maar één remedie: de wc-schoonmaak volledig overdragen aan manlief. Staand een vent dan ook met schoonmaken van de wc een vent.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden