Staand plassen (3)

(Jorgen Caris, Trouw)

Vrouwen plassen ook staand. Althans, buitenshuis. Vlekkeloos verloopt dat, net als bij mannen, niet. Volgens een horecamedewerker zijn damestoiletten in de horeca smeriger dan die van heren.

„Overal druppels, maandverband en wc-papier. Overleg met vriendinnen gaf de volgende oorzaak: vrouwen vinden toiletten buitenshuis vies, ook als ze schoon ogen. Ze gaan dus niet zitten maar hangen er boven en dan is richten moeilijker.” Aldus deze horeca-specialist.

Op een Chinese universiteit moeten vrouwen sinds afgelopen najaar met behulp van een kartonnen koker verplicht staand plassen in speciaal aangebrachte urinoirs. Daarvoor moesten ze wel eerst door speciale begeleiders over hun ’verlegenheid’ heen worden geholpen. Het levert volgens de universiteit een waterbesparing op van 160.000 liter per dag. Wat veel!

De plastuit voor vrouwen bestaat ook in Nederland, van afbreekbaar karton, in wit, roze of paars plastic, in cadeauverpakking en als medisch probleemding. Je moet flink oefenen met zo’n tuit, kan ik u melden, wij vrouwen hebben een achterstand op dat terrein. Het leek me vooral handig dat je broek aan kan blijven maar dat moet ik u sterk afraden, het wordt een bende. En nog iets: niet schrikken of loslaten, het karton wordt warm. Toch is het een slim ding, op vieze wc’s, in de file, voor vrouwelijke festivalgangers en politievrouwen. Misschien kunnen we op deze manier ook eindelijk een eind maken aan de eindeloze rijen bij damestoiletten?

Sommige Trouw-lezers vragen zich af of vrouwen in een ver verleden, vanwege dat hurkend plassen, vaker door een beer zijn opgegeten dan mannen. ’Mannen konden gewoon sneller wegkomen’, schrijven ze. Zou dat de reden zijn dat een flinke groep mannen zittend plassen nog steeds als een levensbedreigende handeling ziet? Anders lijkt het me moeilijk te verklaren dat deze heren, tegen alle rationele overwegingen in, thuis blijven staan. Of het deze oerangst is, mannelijke luiheid of een instabiele mannelijke identiteit die staand plassen nodig heeft om zich te bewijzen; voor alle vrouwen van mannen die met geen stok tot zitten te bewegen zijn, gloort hoop: een beweegbaar mini-urinoir met buigzame afvoer. Uitvinder Maas van Beek uit Barneveld, in 2000 met een flexibel koffiebekerroerstaafje annex oortje doorgedrongen tot de Uitvinding van het Jaar-toptien, heeft er patent op aangevraagd en zoekt een fabrikant. Misschien gaat dat sneller als veel lezers om het ding vragen, dat alleen maar voordelen lijkt te hebben: watervrij, spettervrij want de afstand tussen penis en afvoer is nul en op elke hoogte instelbaar. Ideaal voor kinderen, geen stank en door onhandige klussers te bevestigen.

Iedereen die in de tussentijd haar of zijn toilet liever schoon houdt kan beter een mooi bordje aanschaffen bij www.stop-staand-plassen.nl om duidelijk te maken wat de mores zijn bij haar/hem thuis. Een fris nieuw jaar gewenst!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden