Staan we dichter bij Messi of de mannen van de ereterrassen?

Vanavond gaat het weer om het voetbal, het echte voetbal, het mooist denkbare voetbal. Messi zal dribbelen in het Olympiastadion van Berlijn, en scoren als het even kan, en met z'n allen zullen we dan lichtjaren verwijderd zijn van dat andere voetbal, van Sepp Blatter en zijn laaienlichters.

De romantici zij hun mijmeringen gegund, de voorpret en het gemak om werelden zo zwart-wit te scheiden. Laat ze, als Messi glorieert, wel even van zijn shirt wegkijken. Ook bij de pingelmeester prijkt de naam op de borst van de nationale luchtvaartmaatschappij van Qatar - ja, Qatar.

Op het ereterras zal Michel Platini zitten. Als we de lijntjes lekker kort en overzichtelijk houden, kunnen we zeggen dat hij daarvoor heeft gezorgd, voor die naam op dat shirt. De voorzitter van de Uefa haalde Qatar en zijn geld naar het westen - met de kanttekening dat Qatar uit zichzelf natuurlijk ook wel was gekomen. Platini zou de Uefa in de uurtjes rond de Champions Leaguefinale in Berlijn voor krijgsberaad bijeenroepen, maar daar zag hij van af. Hij wil de ontwikkelingen bij de Fifa afwachten.

Onderwijl werd Johan Cruijff door een horde journalisten omringd. Hij moest iets zeggen over Blatter. Een NOS-redacteur deed er op de site teleurgesteld verslag van. Cruijff heeft doorgaans een uitgesproken mening, maar over de Fifa weigert hij het achterste van zijn tong te laten zien, schreef hij.

Volgens mij deed hij dat juist wel, maar het was niet het achterste van de tong dat de mensen willen horen. Cruijff zei: "Ik weet niet wat ik erover moet zeggen, want ik weet er niets van." Hij zei dat Blatter de Fifa zo groot heeft gemaakt als die nu is - geen onwaarheid. En Cruijff zei: "Over wat nu gebeurt heeft iedereen een mening, maar eigenlijk weet niemand er iets van af."

Je kunt van Johan Cruijff veel zeggen, heel veel, maar dit was raak - raker dan velen zullen willen toegeven.

Hoe de verklikkende ratten nu uit hun holen kruipen, biddend natuurlijk om strafvermindering, is nog net even wanstaltiger dan de fraude die ze zeggen te onthullen. Aan de andere kant van het spectrum, het verst van Cruijff verwijderd, staat Andrew Jennings, de Schotse onderzoeksjournalist die van de strijd tegen de Fifa zijn levenswerk maakte. De FBI zal met hem geholpen zijn, maar die tóón altijd, dat dikke hout: de Fifa is tuig, uitschot, brulde hij deze week weer. Op de nieuwe verkiezingen zouden, bedacht hij, de Verenigde Naties moeten toezien.

Laten we er oog voor houden dat het voetbal op zich, het spel waarin vanavond Barcelona en Juventus tegenover elkaar staan, door Blatter niet is ontwricht. Michael van Praag zei graag dat er onder hem te veel geld níet in het voetbal vloeide - onder meer de sjoemelmiljoenen. De eerste tekenen wijzen er nu op - goed mogelijk dat Platini zich daarom even gedeisd houdt - dat de koers van de Fifa zal worden bepaald in het verre oosten, waar het geld uit de kranen spoelt.

Nóg meer geld. Toegegeven, je moet de gedachtetwist kunnen en willen volgen, maar ooit zou er heimwee kunnen zijn naar de tijd van Blatter, de tijd van al onzedelijke bedragen in het voetbal die onzedelijker hadden kunnen zijn, als al het geld erin was omgegaan.

Tot slot Messi - om ook even te mijmeren, maar dan de andere kant op. Als hij wint, verslaat hij voor ons dan ook Blatter? Als we heel eerlijk zijn: staan we dichter bij de voetballer die onwerkelijk goed kan voetballen, of bij de mannen van de ereterrassen die niet tegen verleidingen bestand zijn? Om het niet nog moeilijker te maken en te memoreren dat Messi ooit, bewust of niet, de belasting ontdook.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden