Staan voor de Westerse verworvenheden

Een demonstratie in Keulen.
Een demonstratie in Keulen. "Keulen is overal", staat te lezen.Beeld Epa

Het is natuurlijk dwaas om dé migranten verantwoordelijk te houden voor de wanstaltigheden waaraan sommigen hunner zich in Keulen hebben bezondigd. Collectieve schuld bestaat niet, behalve voor het 'kleinere' collectief bestaande uit de honderden daders.

En ja, in elke etnische groep komen misdadigers, en dus ook aanranders en verkrachters voor. Geen enkele etnische groep heeft daarop een monopolie. Even dwaas is het om te doen alsof de etnische achtergrond er in het geheel niet toe doet.

Geen enkel excuus
Onderzoek in Nederland laat zien dat Marokkanen, mannen uit het Midden-Oosten en Antillianen bij dergelijke zedenmisdrijven flink oververtegenwoordigd zijn. Dat mag met geen enkele mantel worden bedekt. Daar kan ook geen enkel excuus voor zijn. Sociaal-economische 'achterstanden', ter politieke linkerzijde nogal eens aangegrepen als verzachtende omstandigheid, kunnen geen enkele misdaad rechtvaardigen. Wie dit wel als zodanig aanvoert, handelt bovendien nogal onheus tegenover allen die zich in dezelfde achtergestelde omstandigheden bevinden maar zich wél weten te gedragen.

Mogelijk risico
De culturele achtergrond van de mannen die zich in Keulen, in andere Duitse steden en in Zweden bij massa-events hebben misdragen doet ter zake. Natuurlijk niet als rechtvaardigingsgrond. Maar wel als verklaring en als mogelijk risico. Het is geen toeval dat de daders in Keulen en de andere steden uit landen komen waar de positie van de vrouw op zijn best die is van een tweede-rangsburger, en in veel gevallen erger: waar de vrouw ronduit wordt onderdrukt.

Een cultuur waarin vrouwen niet als individuen met een eigen, gelijke waarde worden gezien maar als voorwerpen die lijdzaam moeten ondergaan wat anderen - in dit geval mannen - voorschrijven, creëert als het ware een sfeer waarin aanrandingen en verkrachtingen gedijen. Onder Westerlingen is een verkrachter een outcast. Blijkbaar is dit niet in elke cultuur in dezelfde mate het geval.

Cultuurverschil
Dit is één van de (vele) factoren die zal moeten meewegen in de vraag of migranten uit de Arabische wereld hier een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Het is in ieder geval een extra reden waarom aan de ongecontroleerde instroom van migranten uit het Midden-Oosten en Afrika zo snel mogelijk een einde moet komen. De gelijkwaardigheid van man en vrouw in het Westen is de uitkomst van een ontwikkeling die hier eeuwen heeft gevergd. Het is ondenkbaar dat de massa aan mensen uit een cultuur die wat betreft de gelijkwaardigheid van veel verder moet komen, zich via een cursus onze Westerse waarden wel eventjes eigen zal maken.

Mannen protesteerden op de Nieuwmarkt afgelopen weekend. Beeld anp
Mannen protesteerden op de Nieuwmarkt afgelopen weekend.Beeld anp

Vooralsnog is het slechts een minderheid uit deze landen die de Westerse waarden onderschrijft. Nederlanders die grote groepen migranten uit de Arabische wereld hier welkom willen heten, zijn dus bereid een grote terugval in de geschiedenis te accepteren.

Wegkijken
Dat de grote meerderheid van de Nederlanders dat níet wenst, is verheugend. Die burgers staan voor de Westerse verworvenheden. Onbegrijpelijk is de neiging van sommigen - gelukkig lang niet allen - ter linkerzijde om wederom van de problemen weg te kijken. Wederom, want nog niet zo lang geleden mocht de oververtegenwoordiging van Marokkanen in de misdaadcijfers ook niet worden benoemd.

Evenzo wordt nu hier en daar getracht de etnische achtergrond van de daders in Keulen en andere steden weg te moffelen. Waarom sommige linkse politici en publicisten meer compassie opbrengen voor daders dan voor slachtoffers, zal ik nooit begrijpen. Hoezeer ik graag de wereld om mij heen wil doorgronden, dít wil ik niet eens begrijpen.

Beschaamd vertrouwen
Erger is dat in Duitsland en Zweden de 'autoriteiten' eerst de misdaden zelf en vervolgens de achtergrond van de daders hebben proberen te verdonkeremanen. Zij hebben daarmee het vertrouwen in de rechtsstaat ernstig beschaamd. Geen wonder dat zulke 'autoriteiten' aan gezag inboeten. En voor zover de politie heeft staan toekijken hoe de daders zich aan vrouwen en soms zelfs jonge meisjes vergrepen, heeft zij zich medeplichtig gemaakt.

Juist degenen die de taak hebben de burgers te beschermen, moeten optreden als die burgers worden bedreigd of belaagd. De politie had de aanrandingen niet kunnen voorzien maar in een oudejaarsnacht kon men weten dat versterking nodig zou kunnen zijn. Door in de bewuste nacht niet tegen de aanranders en verkrachters op te treden, heeft de politie zich getoond als een badmeester die met de armen over elkaar aanschouwt hoe enkele van zijn badgasten verzuipen.

Patrick van Schie is historicus en directeur van de TeldersStichting, de liberale denktank van Nederland. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden