Staan de seinen op groen met een AEX boven de 400?

Interieur van de Amsterdamse beurs op Beursplein 5.Beeld anp

Het heet een psychologische grens te zijn, de 400 puntenbarrière van de AEX-index op de Amsterdamse beurs. Gisteren werd hij geslecht en stond de koers weer op het niveau van voor de val van Lehman Brothers in 2008. Wat zegt dit over de Nederlandse economie?

"De aandelenbeurs heeft negen van de laatste vier recessies voorspeld," zei de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Paul Samuelson ooit. Samuelson was niet enige die het verband tussen beurskoersen en de reële economie bestudeerde. Diverse academische onderzoekers en economen van zakenbanken vonden evenmin bewijs dat de beurskoersen enkele maanden vooruit liepen op de economische groeicijfers.

Vertrouwen
Toch zijn beurzen geen wereldvreemde biotoop zonder lijntjes met de echte wereld. Wat een stijgende koers in elk geval aangeeft, is dat beleggers er op vertrouwen in de toekomst winst te maken. Die verwachte winst kan iets zeggen over economische groei, al is deze winstverwachting in het verleden wel een onbetrouwbare voorspeller gebleken.

Dat de AEX dit jaar met 17 procent steeg en boven de 400 punten sloot, heeft te maken met de verwachte bedrijfswinsten en economische groei in 2014. Belangrijker nog is het herstelde vertrouwen van de particuliere belegger. Nu is daar wel een kanttekening bij te plaatsen. Particulieren kunnen met hun geld bijna nergens anders heen. Sparen is geen optie omdat de rentes zijn zo laag zijn dat het nauwelijks iets oplevert.

Marktonderzoeksbureau Millward Brown telde vorige maand in Nederland 1,44 miljoen beleggende huishoudens. En dat aantal stijgt. "Wij hebben elke maand ongeveer duizend nieuwe klanten", zegt een woordvoerder van Binck Bank.

Stijgende 'papieren' vermogens
Door de koersstijgingen zien deze huishoudens hun vermogen op papier stijgen. Dat zal aan menig keukentafel voor een uitstekend humeur zorgen. Wellicht stijgt het gemoed naar zulke hoogten dat een particuliere belegger toch maar eens besluit die auto van premier Mark Rutte te kopen. Zo dringt de gestegen beurskoers langzaam door in de reële economie.

Ook voor de grootste beleggers van Nederland, de pensioenfondsen, is een stijgende beurs goed nieuws. Hogere koersen betekent meer vermogen van de beleggingsfondsen, iets dat deels bijdraagt aan een hogere dekkingsgraad.

Psychologisch effect
Tot slot is er nog het psychologische effect. Een aantal jaren geleden spraken de journaals en dagbladen dagelijks in apocalyptische termen over de economie. Dat doet iets met het consumentenvertrouwen, zo toonde onderzoek van de UvA en VU aan. Consumentenvertrouwen is cruciaal voor de binnenlandse bestedingen. Juist dat is de achilleshiel van de Nederlandse economie.

Het breken van de 400-puntengrens op de Amsterdamse beurs zorgde vandaag en gisteren voor positieve verhalen in de media. En zoals negatieve berichten iets doen met het consumentenvertrouwen, zo sijpelt ook positief nieuws door naar de consument, zelfs als deze niets met de beurs te maken heeft.

Waarschuwingen
Zonder het feestje direct te willen verpesten, er zijn ook deskundigen die waarschuwen voor een aanstaande koersdaling. De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Robert Schiller bijvoorbeeld vreest voor een nieuwe Amerikaanse zeepbel als de koersen blijven stijgen terwijl de reële economie er slecht voor blijft staan. Ook Hans van Brussel van beleggingsvereniging Fibonacci ziet de bui al hangen. Door de extreem lage rente op spaargeld en de enorme hoeveelheden geld die de Amerikaanse Federale Bank en de ECB in de economie pompen, zal de beurs nog wel even stijgen, zo verwacht hij. Maar op basis van golfpatronen in de financiële wereld denkt hij dat de AEX na een piek van ongeveer 423 punten zal kelderen naar 194 punten, wat nog lager is dan de dieptepunten in 2003 en 2009.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden