Staalsector wereldwijd in grote problemen

De fikse daling van orders bij staalbedrijven brengt veel grote concerns in de problemen. Overnames zijn in de staalsector niet uit te sluiten.

De staalsector maakt zich op voor een golf van ontslagen, nu wereldwijd de vraag naar staal zeer fors terugvalt. In de VS draaien de staalfabrieken op halve kracht. De Britse werknemers van Corus willen tijdelijk salaris inleveren en staalgigant ArcelorMittal streept in Zuid-Afrika duizend banen weg.

De orderboeken van de staalfabrieken raken steeds leger. In IJmuiden staat een van de twee hoogovens bij Corus stil, de tweede draait op halve kracht. In de VS is de situatie niet veel beter. Uit de meest recente cijfers van het Amerikaanse instituut voor staal en ijzer (AISI) blijkt dat vorige week de productiecapaciteit voor iets minder dan de helft is benut. De productie ligt, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, meer dan 40 procent lager. De voorspellingen zijn dat de orderboeken nog leger raken, nu vooral de vraag naar staal uit de auto-industrie, maar ook die uit de bouw, wegvalt.

De Finse staalfabrikant Outokumpu Oyi, de op een na grootste producent van roestvrij staal ter wereld, meldde gisteren dat de markt aanzienlijk sneller wegzakt dan voorspeld en dat de vooruitzichten voor 2009 slecht zijn. Het concern – dat in dertig landen actief is – zal wereldwijd banen schrappen. Waar de klappen precies zullen vallen, is nog niet bekend. In ieder geval zullen bij de Zweedse vestiging 450 banen verdwijnen. Outokumpu heeft 8700 werknemers op de loonlijst staan.

ArcelorMittal voorziet dat bij de Spaanse vestiging zeshonderd banen vervallen in het kader van een vrijwillige vertrekregeling. Bij de dochter in Zuid-Afrika worden duizend werknemers met een tijdelijk contract niet vervangen.

Teneinde de werkgelegenheid bij de Britse vestigingen van Corus te redden, zijn de Britse bonden bereid 10 procent salaris in te leveren. Corus, onderdeel van de Indiase Tata-staalgroep, heeft in het Verenigd Koninkrijk 25.000 werknemers. Het loonoffer is gebracht voor een periode van een half jaar.

Bij Corus in IJmuiden is volgens Jos Duynhoven van FNV Bondgenoten een loonoffer niet aan de orde. Er is volgens hem al een crisis-cao afgesproken met een looptijd van een half jaar. In Nederland is salaris inleveren niet nodig, omdat via werktijdverkorting een periode van terugvallende vraag opgevangen kan worden. De kosten daarvan worden overigens betaald uit de WW-fondsen.

Voor 4600 werknemers is die regeling bij minister Donner aangevraagd. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet worden aangetoond dat als gevolg van de economische crisis de omzet gedurende twee maanden met 30 procent is teruggevallen. Nu het orderboek voor december bij Corus geheel leeg is, moet dat geen probleem zijn.

Volgens analisten in de staalsector leidt de malaise tot een nieuwe golf van overnames en fusies. De sterken zullen de zwakke broeders inlijven. Staalconcerns die nog over kapitaal beschikken, gaan op overnamepad.

Terwijl veel staalconcerns hun investeringen opschorten, schroeft het Zuid-Koreaanse staalconcern Posco zijn investeringsbudget juist op voor 2009. Posco, nu het op drie na grootste staalconcern ter wereld, heeft omgerekend 3,3 miljard euro over voor de bouw van twee nieuwe fabrieken.

Het Zuid-Koreaanse concern hoopt zo marktaandeel te winnen en de strijd aan te gaan met grotere concurrenten als ArcelorMittal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden