Staakt-het-vuren tussen Syrische rebellengroepen

Azaz, vorig jaar. Beeld ap
Azaz, vorig jaar.Beeld ap

Twee Syrische rebellengroepen hebben vandaag overeenstemming bereikt over een wapenstilstand. In het Syrische stadje Azaz, pal naast de Turkse grens, woedt sinds woensdag een hevige strijd tussen de rebellen. Dat meldt de BBC.

Gevreesd werd dat er door de gevechten tussen de jihadistische Islamitische Staat van Irak en Syrië (ISIS) en de rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA) een mogelijke oorlog binnen een oorlog zou ontstaan.

Volgens BBC-correspondent Paul Wood hebben de partijen afgesproken gevangenen uit te wisselen en elkaars eigendommen terug te geven. 'Het is onduidelijk of de wapenstilstand gevolgen heeft voor de botsingen tussen rebellengroepen elders in het land', aldus Wood.

Jihadisten veroverden Azaz
Donderdag veroverden de rebellen van ISIS het stadje nabij de grens met Turkije. Strijders van de FSA probeerden daar een Europese arts te beschermen op wie de jihadisten het gemunt hadden. Volgens ISIS zou de arts namelijk foto's van hun stellingen hebben gemaakt voor de FSA.

De arts wist te ontkomen, waarna de extremisten slaags raakten met de FSA. Turkije heeft vandaag de grensovergang met Syrië in de zuidoostelijke provincie Kilis gesloten. De sluiting van de grensovergang, niet ver van waar Nederlandse Patriotraketten zijn gestationeerd, is een tijdelijke maatregel, zei een diplomaat tegen de krant. Alleen humanitaire hulp komt de grens nog over.

Een rebel van het Vrije Syrische Leger in Azaz, december 2012. Beeld ap
Een rebel van het Vrije Syrische Leger in Azaz, december 2012.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden