Syirë

Staakt-het-vuren in Syrië lijkt stand te houden

null Beeld anp
Beeld anp

Ondanks enkele incidenten binnen twee uur na het ingaan van het Russich-Turkse bestand in Syrië, lijkt de rust te overheersen in het land. Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag. 


De gedeeltelijke wapenstilstand in Syrië is donderdagavond om 23.00 uur Nederlandse tijd officieel ingegaan. Het is de derde keer dit jaar dat diverse partijen overeen zijn gekomen om de wapens symbolisch neer te leggen. Het initiatief kwam ditmaal van Rusland en Turkije. De eerste twee bestanden, waarbij de Verenigde Staten betrokken waren, hielden geen stand.

De provincies die profiteren van de rust door het staakt-het-vuren zijn onder meer Damascus, Rif Dimashq, Aleppo, Homs, Hama, Daraa, Quneitra en Latakia. Deze provincies liggen aaneensluitend in het westen van het land. De invloedrijke jihadistische groep Jabhat el-Sham (het voormalige al-Nusra) heeft geen handtekening gezet onder het akkoord. Datzelfde geldt voor de Koerdische militie YPG.

Analyse
Wie heeft er baat bij een wapenstilstand? En waar zitten de knelpunten? Lees hier een analyse.

Schending

Niet lang nadat het staakt-het-vuren in Syrië inging, waren er echter alweer meldingen van gevechten. Een clash tussen rebellen en Syrische regeringstroepen in en nabij de provincie Hama zorgde ervoor dat binnen twee uur nadat de wapenstilstand was ingegaan deze alweer geschonden was.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten beweerde dat rebellen het bestand schonden door een plek in de provincie over te nemen, maar een woordvoerder van de Jaish al-Nasr-rebellen stelde dat juist de Syrische regering beschietingen initieerde in dorpen in de aan Hama grenzende provincie Idlib.

Omdat het om relatief kleine incidenten ging en het in de uren daarna in het hele land rustig bleef, lijkt de houdbaarheid van het wankele bestand (nog) niet in gevaar te zijn. Dat betekent dat ook de geplande vredesbesprekingen, komende maand in Kazachstan, nog altijd op de agenda staan.

Gebrek aan water

Vlak voor het ingaan van het staakt-het-vuren in Syrië kwamen bij luchtaanvallen in de buurt van de hoofdstad Damascus minstens 22 mensen om. Ook andere voorsteden van Damascus waren doelwit.

Bombardementen als deze hebben ertoe geleid dat naar schatting vier miljoen Syriërs in Damascus en omringende gebieden sinds 22 december geen toegang hebben tot watervoorraden. Dat meldde de United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs gisteren. Het gaat om twee waterbronnen die 70 procent van het water verzorgen in het gebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden