'Staak het geweld' - een appèl van Servische burgers

Stop de oorlog. Met dit appèl verbreken 27 Servische intellectuelen de stilte. Onder hen columnist Stojan Cerovic van de door Belgrado gelijkgeschakelde krant Vreme, de ontslagen hoofdredacteur Veran Matic van het ook ingelijfde radiostation B 92 en de mensenrechtenactivisten Ivan Jankovic en Vojin Dimitrijevic.

Wij, die ons inzetten voor een democratisch en anti-nationalistisch Servië, die besloten hebben in deze tijd van crisis in Joegoslavië te blijven en die ons land teruggevoerd zouden willen zien in de gemeenschap der volkeren, willen het volgende verklaren:

- We veroordelen het bombardement van de Navo, dat het geweld in Kosovo heeft verergerd en tot het verdrijven van inwoners binnen en buiten Joegoslavië heeft geleid. We veroordelen de etnische zuivering van de Albanese bevolking, die door Joegoslavische krachten wordt uitgevoerd. We veroordelen de gewelddadigheden van het UCK jegens de Serviërs, de gematigde Albanezen en andere etnische groeperingen in Kosovo. De humanitaire catastrofe in Kosovo - dood, verderf en diep leed - voor honderdduizenden Albanezen, Serviërs en andere etnische groeperingen moet onmiddellijk beëindigd worden. Alle vluchtelingen uit Joegoslavië moeten onmiddellijk en zonder voorwaarden naar hun huizen kunnen terugkeren; hun veiligheid en hun mensenrechten moeten gegarandeerd worden en hulp voor de wederopbouw moet beschikbaar gesteld worden. Degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid moeten berecht worden.

- De strijd tussen het Servische leger en het UCK moet onmiddellijk gestaakt worden, zodat de onderhandelingen hervat kunnen worden. Alle partijen moeten afstand doen van hun belangrijkste eisen. Er bestaan (net als bij talrijke vergelijkbare conflicten, zoals in Noord-Ierland) geen snelle en eenvoudige oplossingen. We moeten allen voorbereid zijn op een lang en pijnlijk proces van onderhandelingen en normalisering.

- Het bombarderen van Joegoslavië door de Navo leidt tot verwoestingen en een groeiend aantal slachtoffers onder de burgerbevolking (tot nu toe minstens een paar honderd, misschien zelfs duizend). Het resultaat zal de verwoesting zijn van de economische en culturele fundamenten van de Joegoslavische samenleving. Daaraan moet direct een einde worden gemaakt.

- Het Handvest van de Verenigde Naties, de Slotakte van Helsinki, het oprichtingsdocument van de Navo, als ook de grondwet van landen als Duitsland, Italië en Portugal zijn door deze agressie geschonden. Wij zijn diep geraakt door de overtreding van de daarin vastgelegde normen en vrezen dat hun geldigheid door het optreden van de Navo wordt aangetast.

- Het Navo-bombardement heeft daarnaast ook het zuiden van de Balkan gedestabiliseerd. Als dit conflict doorgaat zal het de grenzen van de Balkan overstijgen, en, mochten grondtroepen ingezet worden, zullen duizenden soldaten van de Navo en het Servische leger, als ook Albanese en Servische burgers het leven laten in een zinloze oorlog, net als destijds in Viëtnam. Politieke onderhandelingen voor een vreedzame oplossing moeten onmiddellijk heropend worden.

- Het bestaande regime is door de Navo-bombardementen alleen maar versterkt, vanwege de natuurlijke reactie van het volk zich in tijden van agressie van buitenaf om de eigen vlag te scharen. We gaan door met ons verzet tegen het bestaande anti-democratische en autoritaire regime, maar we verweren ons ook hartstochtelijk tegen de Navo-agressie. De democratische krachten in Servië werden verzwakt. De democratische hervormingsregering in Montenegro werd door de Navo-aanval en het daarop volgende uitroepen van de oorlog bedreigd en bevindt zich nu tussen de hamer van de Navo en het aambeeld van het regime.

- Toen zij zich met het conflict in het voormalig Joegoslavië bemoeiden, hebben de wereldleiders in het verleden een reeks fatale vergissingen begaan. Nieuwe vergissingen zullen tot een verheviging van het conflict leiden, en brengen ons verder af van een vreedzame oplossing.

- We doen een appèl op iedereen: president Milosevic, de vertegenwoordigers van de Kosovo-Albanezen, de Navo, de leiders van de Europese Unie en de Verenigde Staten, om alle geweld en militaire activiteiten direct te staken en zich in te zetten voor een politieke oplossing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden