Sta pal voor vrijdenkers in de islam

Robert van Asten van D66 en Léon de Jong van de PVV praten langs elkaar heen over de uitspraak van burgemeester Van Aartsen dat we moeten wennen aan een niet-westerse meerderheid in de stad (Opinie, 30 mei). D66 schiet in de vertrouwde reflex dat internationalisering en globalisering zaligmakend zijn en de PVV toetert de nog bekendere reflex dat de Schilderswijk een islamitisch broeinest is dat zo'n beetje de bron van alle kwaad is.

Met dit geluid kopiëren beide partijen de landelijke gehypete tegenstelling tussen Pechtold en Wilders doorzichtig naar de Haagse gemeenteraad. Dat is hun goed recht, maar in de stad schieten we er weinig mee op. Want wat doen we er als lokale politici mee?

Feit is dat de constatering juist is; de meerderheid van de Haagse bewoners heeft een niet-westerse afkomst. Op zich is dat niet erg als iedereen zelfredzaam is, meedraait in de Haagse samenleving en de Nederlandse wetten, normen en waarden respecteert. Maar de integratie stokt. Harde cijfers onderstrepen dat: allochtonen (met name Marokkanen en Antillianen) zijn veel vaker verdachte van een delict dan autochtonen. Ook ontvangen allochtonen veel vaker een uitkering dan gemiddeld. En ja, de radicale, of orthodoxe, islam draagt zeker niet bij aan een soepele integratie.

De belangrijke vraag is dus niet 'ja' of 'nee' tegen de constatering van de Haagse burgemeester. De vraag is hoe de integratie verbetert én hoe Hagenaars elkaar de ruimte kunnen geven om hun leven naar eigen inzicht in te vullen. En daar laten D66 en PVV zich niet over uit.

Integreren is natuurlijk allereerst een verantwoordelijkheid van mensen zelf. Maar als gemeente kunnen en moeten we daar ook een bijdrage aan leveren. Door in te zetten op eigen verantwoordelijkheid en niet ieder met allerlei gemeentelijke armoederegelingen te pamperen. Door ervoor te zorgen dat paal en perk wordt gesteld aan de radicale islam, met een harde en effectieve aanpak van jihadisme en ronselaars. Door pal te staan voor Hagenaars die uit orthodoxe milieus willen breken, die kritische vragen willen stellen over het geloof, de hoofddoek af willen doen of als homo uit de kast willen komen.

We moeten een lans breken voor de vrijdenkers binnen de islam zodat moslims zélf het denken over hun religie kunnen aanslingeren. Daarbij zijn wij verplicht hun volle bescherming te bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden