Sta op en dans

Fotograaf Romi Tweebeeke volgt Het Danspaleis: ouderen komen in beweging op muziek uit hun jeugd.

Ouderen die opstaan uit hun rolstoel of hun wandelstok aan de kant zetten: niet alleen in Lourdes, maar ook in het verzorgingshuis worden zulke wonderen gezien. Tijdens de disco voor ouderen die Het Danspaleis in zorgcentra en buurthuizen in grote steden organiseert, komen ze in beweging.

"Je ziet het aan hun ogen, vanaf de eerste seconde dat de muziek begint", zegt ouderenfotograaf Romi Tweebeeke (1989). "Herinneringen komen boven en mensen gaan bewegen op de muziek van hun jeugd. Van rock-'n-roll tot meezingers. Ze worden vrij."

Het Danspaleis is opgericht door diskjockey Suna Duijf. Het effect dat de muziek op mensen heeft, intrigeerde haar tijdens eerdere werkzaamheden als dj. Toen ze voor de verjaardag van een 75-jarige moeder van een vriendin draaide, vond ze haar missie: draaien voor ouderen. Ze zag hen tijdens de verjaardag opeens de dansvloer opkomen en contact met elkaar maken. Ook tussen de generaties was er meer interactie.

"De mooiste manier om mensen in beweging te krijgen is door middel van muziek, ook als die beweging alleen maar in hun hoofd gebeurt", legt Duijf uit. "Muziek verstaat iedereen. Ze opent deuren. Opeens kunnen mensen meer dan normaal."

Tweebeeke fotografeert Het Danspaleis sinds vorig jaar. 'Dat je plezier kan maken tot je 120 bent', wil ze met haar foto's laten zien. Op internet zag ze een filmpje van Het Danspaleis, en werd geraakt door de emoties. "Zodra de eerste plaat wordt opgezet, gebeurt het", zegt Tweebeeke. "Je ziet alle emoties voorbijkomen: liefde en vriendschap, maar ook eenzaamheid en verdriet. Muziek kan ook minder leuke herinneringen losmaken. Dementerenden die niet meer weten wie en waar ze zijn, zijn soms terug in de tijd. Dat kan confronterend zijn. Af en toe leg ik even mijn camera opzij om een arm om iemand heen te slaan of een kort praatje te maken."

Tweebeeke stoort zich aan de beeldvorming over ouderen. Die vindt ze vaak te ongenuanceerd. "Of achter de geraniums, of glimlachend op portretfoto's." Ze wil met haar foto's juist laten zien dat er een wereld zit tussen deze twee uitersten. "Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met ouderdom. Of bij onszelf, of in onze directe omgeving. Ik vind het leuk om een andere blik te werpen op de situatie."

Toegankelijk zijn voor alle ouderen is voor Het Danspaleis belangrijk. Daarom houden ze de entree met 2,50 euro bewust laag. Dat kan doordat bedrijven, overheden, zorgcentra en familieleden van de ouderen Het Danspaleis financieel ondersteunen.

Duijf zegt dat er veel vrijwilligers betrokken zijn bij de organisatie. Deze jonge mensen helpen de ouderen die net niet durven, de drempel naar de dansvloer over te gaan.

Tweebeeke gaat door met het fotograferen van actieve ouderen, maar niet alleen bij Het Danspaleis. Dat de mens steeds ouder wordt, blijft haar interesseren. Vooral hoe die extra periode plezierig door te komen. Ze is op zoek naar nieuwe invalshoeken.

Een beeld van zichzelf als oudere heeft ze nog niet. "Maar ik zou in ieder geval actief oud willen worden", zegt ze. "En ik hoop er iets van te kunnen maken."

Populaire nummers

Engelbert Humperdinck - 'Quando quando quando'

Dean Martin - 'Everybody loves somebody sometime'

Andre Hazes - 'Ik meen het'

Johnny Jordaan - 'Een piketanussie'

Willy Derby - 'Daar bij die molen'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden