Sta je in de achtste finale, begint de ramadan

De Belgische middenvelder Nacer Chadli, vorige maand tijdens een oefenwedstrijd. Beeld afp
De Belgische middenvelder Nacer Chadli, vorige maand tijdens een oefenwedstrijd.Beeld afp

Ze hebben jarenlang getraind en beschikken over de beste dokters, maar dan begint plotseling de vastenmaand. Zijn islamitische WK-voetballers tijdens de ramadan wel fit genoeg?

Augustus 2009. Inter Milaan-coach Jose Mourinho haalt tijdens een wedstrijd tegen de Italiaanse club Bari al na twintig minuten zijn middenvelder Sulley Muntari van het veld. De honger speelde Muntari - een praktiserend moslim uit Ghana - duidelijk parten, legt Mourinho later uit. "Hij was aan het kwakkelen. Vanwege de ramadan presteerde hij onder zijn niveau."

Mourinho's beslissing leidt tot een bescheiden relletje: de voorzitter van de grootste Italiaanse moskeekoepel gebiedt hem om een toontje lager te zingen en noemt het onzin dat hongerige voetballers minder goed presteren. Mentale fitheid, dat zou het belangrijkste zijn.

Een paar dagen later vertelt directeur Claudio Lotito van de Romeinse club Lazio dat hij bewust geen moslimspelers koopt. Godsdienstvrijheid is een groot goed, meent Lotito. "Maar ik probeer zaken die de training en de wedstrijden negatief beïnvloeden zo veel mogelijk te vermijden."

WK en ramadan vallen zelden samen
In Brazilië gaat het er de komende weken waarschijnlijk minder principieel aan toe. Voor het eerst sinds 1986 valt de vastenmaand samen met het wereldkampioenschap voetbal. De ramadan begint op 28 juni, de dag waarop ook de achtste finales aanvangen. Eten mag dan alleen vóór zonsopgang en na zonsondergang; een streven dat in warme regio's als het Midden-Oosten en Latijns Amerika extra zwaar kan vallen.

Niet alleen de teams van islamitische landen als Algerije, Bosnië en Iran krijgen met de ramadan te maken; ook Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Frankrijk en België hebben islamitische spelers. Oranje telt geen moslims. Belg Nacer Chadli liet eerder deze maand al weten dat hij de sport voorrang gaat geven op zijn geloof. "Als de Belgen de tweede ronde halen en ik moet spelen, dan telt de ramadan even niet", vertelde Chadli. Wat zijn drie islamitische teamgenoten gaan doen is nog niet bekend.

In ieder geval is Chadli niet de enige die bereid is om het vasten uit te stellen. Ook de bondscoach van het aartsconservatieve, sjiitische Iran zinspeelde vorige week al op een uitzonderingsregel. Carlos Queiroz gaat ervan uit dat het team 'een verstandige oplossing zal vinden'.

Uitzondering voor reizigers
In de islamitische tradities geldt de ramadan als een plicht, al mogen reizigers, kinderen, zieken, zwangere of menstruerende vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven verstek laten gaan. Wie ziek is, moet het vasten later inhalen. De Iraniërs vallen in de eerste categorie: ze zijn op reis en hoeven strikt gezien niet aan hun plicht te voldoen.

Lang niet iedere islamitische stroming en gemeenschap interpreteert die uitzonderingen op dezelfde manier, maar de meeste soennitische voetballers hoeven zich geen zorgen te maken. De Egyptische Al Azhar-universiteit, het hoogste soennitische instituut, oordeelde vier jaar geleden dat voetbal niet hoeft te lijden onder religieuze voedselvoorschriften. Met de uitspraak reageerde het op de Duitse club FSV Frankfurt. Die had drie vastende spelers berispt.

Een moslim die zijn brood verdient met voetbal mag tijdens de ramadan gewoon blijven spelen, besloot Al-Azhar. En als het vasten leidt tot minder goed spel, dan moet het vasten maar even wachten.

De Iraanse bondscoach Carlos Queiroz gaat ervan uit dat hij 'een verstandige oplossing zal vinden' als zijn team moet spelen tijdens de ramadan. Beeld getty
De Iraanse bondscoach Carlos Queiroz gaat ervan uit dat hij 'een verstandige oplossing zal vinden' als zijn team moet spelen tijdens de ramadan.Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden