SS Rotterdam onder toezicht

Het schip de SS Rotterdam (ANP)

„Royaal mislukt ondernemen." Zo kwalificeert minister Eberhard van der Laan (wonen) de investering van woningcorporatie Woonbron in de verbouwing van het schip SS Rotterdam.

Woonbron mag er niet verder mee gaan. De corporatie is nu al 200 miljoen kwijt aan het verbouwen van het cruiseschip tot restaurant, congresruimte en opleidingsinstituut.

De corporatie was veel te optimistisch over de waarde van het schip. Woonbron taxeerde de waarde op 170 miljoen euro, toezichthouders gaan uit van 120 tot 130 miljoen. Een door de minister voorgedragen bestuurder moet de afbouw en de financiering daarvan vanaf nu in goede banen leiden. Uiteindelijk moet het schip worden verkocht.

Ingeschat wordt dat het verlies voor Woonbron dan circa 70 tot 90 miljoen euro zal bedragen. Dat heeft minister Van der Laan gisteren laten weten. Dat geld zal door huurders van woningen van Woonbron opgebracht moeten worden, al hoopt de minister dat het verlies zoveel mogelijk gedekt wordt met opbrengsten uit commercieel vastgoed.

Het belangrijkst is dat door deze maatregel het verlies niet oploopt. Van der Laan: „De bestuurders van Woonbron zijn voortreffelijke volkshuisvesters maar zijn met deze boot volledig uit de bocht gevlogen.”

De bewindsman benadrukt dat het mislukte project met de boot niets te maken heeft met fraude of andere integriteitskwesties. Dit in tegenstelling tot de recente problemen bij de corporaties Rochdale in Amsterdam, SGBB in Hoofddorp en Servatius in Maastricht, waar sprake was van wanbeleid en misbruik.

Van der Laan intensiveert nu het toezicht om te achterhalen of meer woningcorporaties met integriteitsrisico’s kampen. De inspectiedienst zal ook kijken naar de nevenfuncties van bestuurders en managers. Daarnaast moeten de corporaties hun interne toezicht verbeteren.

„Er moet een sterker bewustzijn komen van wat goed en fout is, zodat het moeilijker wordt voor individuen om op oneigenlijke manier vermogen aan de corporaties te onttrekken”, zegt Van der Laan. Hij doet ook een beroep op de accountants en notarissen van corporaties. Ze moeten misstanden als fraude en zelfverrijking zichtbaar maken. Zowel Rochdale als SGBB heeft aangifte gedaan tegen ex-bestuurders die zichzelf verrijkt zouden hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden