Srpska zit nu zonder president en premier

De internationale gezant voor Bosnië, Carlos Westendorp, heeft president Poplasen van het Servische deel van Bosnië ontslagen wegens diens verzet tegen het vredesproces. Maar Poplasen weigert op te stappen.

Een bijkomend probleem is dat de Bosnisch-Servische republiek sinds gisteren ook nog zonder regering zit. Demissionair premier Dodik bood zijn ontslag aan nadat bekend werd dat de stad Brcko, nu nog bestuurd door de Serviërs, een neutraal gebied moet worden. Dat besluit is genomen door een internationale arbitragecommissie. Brcko vormt het bruggenhoofd tussen twee Servische gebiedsdelen.

Het ontslag van Dodik is een zware domper voor de westerse vredesmissie in Bosnië. Internationaal gezant Carlos Westendrop had juist op Dodik gerekend om de republiek Srpska uit een al maanden durende politieke crisis te verlossen.

Radicale en meer gematigde Serviërs in dit deel van Bosnië voeren al maandenlang een felle strijd om de politieke macht. De internationale gezant Westendorp houdt de radicale president Poplasen verantwoordelijk voor de aanhoudende politieke chaos. Poplasen weigerde bijvoorbeeld om zijn aartsrivaal Dodik voor een tweede termijn te benoemen en hem een regering te laten vormen.

Donderdag waarschuwde de internationale gezant Westendorp al dat zijn geduld op was. Westendorp vindt dat Poplasen zijn macht misbruikt, de wil van de Bosnisch-Servische bevolking verontachtzaamt en de stabiliteit van de republiek ondermijnt. Premier Dodik geniet de steun van de meerderheid van de bevolking van de Bosnisch-Servische republiek.

Maar Poplasen weigert zich neer te leggen bij zijn ontslag. Op tv noemde hij gisteren het besluit 'illegaal en ondemocratisch'. Zijn grondwettelijke opvolger, vice-president Sarovic, is solidair met Poplasen en weigert de vrijgekomen presidentsfunctie over te nemen. Zijn partij, de ultranationaliste SDS, waarschuwde voor een ,,gepast'' antwoord van partijen en dat deel van de bevolking die achter Poplasen staan.

In de grootste stad van het Servische deel, Banja Luka, gingen radicale Serviërs de straat op uit woede over Westendorps besluit. De internationale vredesmacht voor Bosnië (SFOR) is extra paraat.

Ook wordt gerekend op felle Servische protesten tegen het besluit over Brcko. De door zwaar gehavende stad verbiedt de twee Bosnisch-Servische gebieden in Bosnië. De moslims, vroeger een meerderheid in de stad, willen Brcko niet kwijt. Brcko zal een federaal district worden onder bestuur van de regering in de hoofdstad van Sarajevo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden