Srinagar

Wie Trouw ook leest voor esoterica werd op woensdag 23 mei, een dag voor Hemelvaartsdag, op zijn wenken bediend met het stuk 'Jezus' hemel is een graf in Srinagar' (Religie & Filosofie). Wie deze verhalen reeds uit publicaties van voor de Eerste Wereldoorlog kent, ontdekt een aantal ernstige slordigheden. Ik noem slechts de volgende. (1) Er is geen enkele soennitische of sji'itische moslim die gelooft dat Jezus in Srinagar begraven ligt. Volgens de Koran (soera 4:158) is Jezus immers vlak voor de kruisiging door God gered en ten hemel opgenomen. (2) De bedenker van dit verhaal is de Punjabi Mirza Ghulam Ahmad (1839-1908). Hij beweerde een profeet te zijn, de beloofde Messias en een Hindoe Avatar.

Leusden Jan Slomp

Tijdens Mirza's leven kwamen er vele kastelozen over naar de kerk. Sommige zendelingen gebruikten unfaire argumenten en zeiden tegen hen: ,,Je kunt beter christen worden dan moslim, want zelfs volgens de Koran heeft Jezus bij God een hogere status dan Mohammed. Jezus werd ten hemel opgenomen, Mohammed ligt begraven in Medina.'' Hierop repliceerde M. Ghulam Ahmad: ,,Jezus in de hemel? Hij ligt hier in Srinagar begraven.'' Archeologisch onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het graf niet ouder kon zijn dan drie of vier eeuwen. Dat zijn moeder Maria in Murree begraven zou liggen is al evenzeer verzonnen.

Ik heb in Murree gewoond en nooit iets over een graf van Maria gehoord. (3) In het artikel 'Jezus' hemel is een graf te Srinagar' van Marina Marijnen komt een handschrift uit de tweede eeuw ter sprake over Jezus' bezoek aan India. Bedoeld wordt een boek van een Russische reiziger N. Notovitch die beweerde in een boeddhistisch klooster in Tibet een zeer oud manuscript te hebben gelezen waarin verteld wordt dat Jezus India bezocht. In 1894 en 1895 onderzochten twee beroemde oriëntalisten, Max Müller en Archibald Douglas, de beweringen van Notovitch. Douglas bezocht het klooster waar Notovitch het handschrift over Jezus in India zou hebben gelezen. Maar dat bestond niet. De monniken waren woedend dat de naam van hun klooster in opspraak was gekomen door een literaire vervalsing. Notovitch bleek zijn hele verhaal uit zijn duim te hebben gezogen. (4) Had Marina Marijnen zelf de apocriefe handelingen van de apostel Thomas uit de 5de eeuw gelezen dan had ze ontdekt dat niet Jezus zelf met Thomas naar India ging, maar dat deze op zijn reis naar India werd begeleid door een christen geworden Indiase koopman, Abbanes. Thomas' ontmoeting met koning Gundaphorus is wel waarschijnlijk. Britse archeologen hebben namelijk munten uit de eerste eeuw gevonden met de naam en afbeelding van deze vorst. (5) Sedert de door Mirza Ghulam Ahmad gestichte Ahmadiyyabeweging in 1974 door het Pakistaanse parlement tot een niet-islamitische minderheid werd verklaard omdat Mirza zich na Mohammed profeet noemde, is hun rechtspositie zeer verslechterd. Van de ongeveer 250 Pakistanen die jaarlijks in Nederland asiel zoeken zijn verreweg de meesten aanhangers van de Ahmadiyyabeweging. Een journalist zou door over hun gebrek aan mensenrechten te schrijven de naam van Trouw meer eer aandoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden