Sri Lankaanse moslimpolitici treden af onder druk van boeddhistisch protest

De boeddhistische monnik Athuraliye Rathana (l) ging zaterdag in hongerstaking om het aftreden van islamitische politici af te dwingen. Beeld EPA
De boeddhistische monnik Athuraliye Rathana (l) ging zaterdag in hongerstaking om het aftreden van islamitische politici af te dwingen.Beeld EPA

Negen islamitische ministers en onderministers en twee islamitische provinciegouverneurs op Sri Lanka zijn maandag afgetreden onder druk van protesten door boeddhistische monniken en burgers.

Arjen van der Ziel

Radicale boeddhisten beschuldigen de moslimpolitici van banden met terroristen die op Eerste Paasdag aanslagen pleegden op kerken en hotels. Daarbij vielen ruim 250 doden.

De politici zeggen dat zij nu zijn afgetreden om de politie in staat te stellen onderzoek te doen naar de beschuldigingen. Zij beschuldigen de autoriteiten ervan dat ze moslims op dubieuze gronden hebben vastgezet. “Als iemand van ons schuldig wordt bevonden, zijn we bereid elke straf te aanvaarden", aldus parlementariër Rauff Hakeem. “Maar onschuldigen horen niet gestraft te worden.”

Het opstappen van de politici is tekenend voor de spanningen op het overwegend boeddhistische Sri Lanka, waar moslims zo’n 10 procent van de bevolking vormen. Maandag werd op verschillende plekken op het eiland betoogd. In de stad Kandy, het spirituele hart van het Sri Lankaanse boeddhisme, verzamelden zich honderden monniken en activisten bij de Tempel van de Tand, waar zich een hoektand van de boeddha zou bevinden. Veel winkels en kantoren in de stad bleven dicht.

De monnik en parlementariër Athuraliye Rathana was zaterdag in hongerstaking gegaan om het aftreden van de twee islamitische gouverneurs en een moslimvolksvertegenwoordiger te eisen. Hij kreeg daarbij steun van de radicale monnik Galagoda Aththe Gnanasara en van de rooms-katholieke aartsbisschop Malcolm Ranjith. Toen Rathana maandagmiddag vernam van het vertrek van de politici, beëindigde hij zijn hongerstaking.

Toenemende spanningen

De bomaanslagen op Eerste Paasdag werden gepleegd door aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat en werd ook opgeëist door IS. De Sri Lankaanse politie houdt twee lokale moslimextremistische groepen verantwoordelijk en heeft rond tweehonderd mensen vastgezet op verdenking van betrokkenheid.

Het bloedbad heeft de toch al moeizame verhoudingen tussen de religieuze groepen op Sri Lanka verder onder druk gezet. Het tropische eiland kampt de laatste jaren met toenemende spanningen tussen zijn grote boeddhistische meerderheid en de kleine islamitische en christelijke minderheden.

Na de aanslagen kwam het in enkele plaatsen ten noorden van de hoofdstad Colombo tot anti-moslimrellen. Daarbij werden honderden huizen, winkels en moskeeën verwoest en kwam één moslim om. En vorig jaar ontaardde een verkeersruzie in de religieuze stad Kandy ook in geweld tussen boeddhisten en moslims. Toen vielen er drie doden.

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken maakte afgelopen vrijdag bekend dat de veiligheidssituatie op Sri Lanka is verbeterd. Het ministerie heeft daarom de kleur van zijn reisadvies veranderd van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s). “De Sri Lankaanse overheid heeft maatregelen genomen”, aldus het departement. “Het normale leven is weer op gang gekomen.” Het advies luidt nu: bereid u goed voor op de risico’s en let extra op. Bij de bomaanslagen op Eerste Paasdag kwamen drie Nederlanders om.

Lees ook:

Rouw en angst in ontredderd Negombo: ‘We moeten ontzettend oppassen met wat we zeggen’

Trouw-verslaggever Arjen van der Ziel is in Sri Lanka. In Negombo, waar in de St. Sebastiankerk 105 doden vielen toen er op Eerste Paasdag een bom ontplofte, trof hij een ontredderde bevolking. Intussen blijft de spanning voelbaar. ‘We moeten ontzettend oppassen met wat we zeggen.’

Sinds de aanslagen is Sri Lanka verlamd door spanning: ‘Alle trauma’s van de oorlog komen terug’

Op Sri Lanka komt het leven weer een beetje op gang. Maar het eiland heeft grote en diepgewortelde problemen. ‘We komen nergens toe, we zijn verlamd door angst.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden