Sri Lanka geeft autocraat geen tweede kans

Ex-president Rajapakse verliest weer verkiezingen en wordt geen premier

De gedroomde politieke comeback van de autoritaire ex-president van Sri Lanka is jammerlijk mislukt. De partij van Mahina Rajapakse verloor maandag de parlementsverkiezingen, waarmee de kans dat hij premier kan worden verkeken is.

Dat is goed nieuws voor de democratie en voor nationale verzoening in Sri Lanka. Rajapakse, die twee termijnen als president diende en zich in die tijd steeds autocratischer ging opstellen, zou als premier een sta-in-de-weg zijn voor politieke hervormingen en verzoening tussen de boeddhistische meerderheid en de hindoeïstische Tamil-minderheid. Tamils haten Rajapakse sinds onder zijn leiding in 2009 het conflict met de Tamil Tijgers werd beslecht. Dat gebeurde met zoveel geweld dat er volgens de VN mogelijk 40.000 Tamil-burgers omkwamen.

De huidige president Maithripala Sirisena, die voormalig bondgenoot Rajapakse in januari zeer verrassend versloeg bij de presidentsverkiezingen, heeft nu de handen vrij om zijn in woorden beleden verzoeningsplannen in praktijk te brengen - bijvoorbeeld door eigen onderzoek te beginnen naar het bloedige einde van de burgeroorlog.

Ook kan hij mogelijk meer politieke hervomingen doorvoeren. In de eerste helft van het jaar perkte hij zijn eigen macht al in, nadat Rajapakse de bevoegdheden van de president in de loop der jaren steeds had uitgebreid. Sirisena kan daarbij op steun rekenen van de huidige premier Ranil Wickremesinghe, die met zijn partij iets minder dan de helft van de parlementszetels veroverde en zijn positie zal behouden.

Voor Rajapakse ziet het er somberder uit. Belangrijk motief voor zijn comebackpoging was dat hij zichzelf en zijn familie wilde beschermen tegen juridische vervolging. De verdenking bestaat dat de hele familie zich tijdens Rajapakse's regeringsperiode flink heeft verrijkt - twee van zijn broers zijn sinds zijn verkiezingsnederlaag onderwerp van onderzoek wegens corruptie.

Een ondergeschikte van Sirisena zag gisteren slechts één uitweg voor Rajapakse: "Hij moet een compromis sluiten - zich terugtrekken uit de politiek en uit het parlement, of de juridische consequenties aanvaarden".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden