Sri lanka gaat kiezen tussen twee weduwes

COLOMBO (AFP, Reuter) - De weduwe van de vermoorde Srilankaanse oppositieleider Gamini Dissanayake wordt de nieuwe kandidaat van de Verenigde Nationale Partij (UNP) bij de presidentsverkiezingen volgende maand. Mevrouw Srima Dissanayake treedt daarmee in het voetspoor van haar echtgenoot, die zondag tijdens een bijeenkomst van de UNP met 56 anderen bij een zelfmoordactie van een Tamiltijger werd vermoord.

De UNP, de belangrijkste oppositiepartij, besloot de advocate Srima Dissanayake als kandidaat voor te dragen voor de verkiezingen op 9 november. De UNP koos oud-premier Ranil Wickremesinghe tot de nieuwe partijleider. Hij zal ook de partij leiden als Srima Dissanayake niet tot president wordt gekozen.

De kandidaatstelling betekent dat Srilanka bij de presidentsverkiezingen zal moeten kiezen tussen twee weduwes. De tegenstandster van mevrouw Dissanayake wordt Chandrika Kumaratunga, de huidge premier. Ook zij verloor haar man, een acteur die politicus werd, door een moordaanslag, in 1988.

In de straten van de hoofdstad Colombo keerde gisteren de normale bedrijvigheid enigszins terug. De uitzonderingstoestand, die na de aanslag van zondag was ingesteld, blijft van kracht, maar het uitgaansverbod is voor overdag opgeheven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden