squash interview / Anjema blijft geloven in zijn droom

Nederlands beste squasher Laurens Jan Anjema (24) blijft zijn droom najagen, om bij de top van de wereld te gaan horen. Het bestaan als globetrotter is soms eenzaam. „Maar nu begint het leuk te worden."

door John Graat

In het appartement boven hem woont Vanessa Atkinson, de beste squashster ter wereld. „Een ex-vriendje van haar is de Australiër Billy Haddrell. Die man rookte en dronk stevig, maar had waanzinnig veel talent. Ik was nog een klein pikkie toen ik hem ooit zag spelen. Hij werd mijn idool. Dat wil ik ook, dacht ik”, vertelt Laurens Jan Anjema.

Zijn vader Robert Jan, twaalfvoudig Nederlands kampioen, hield hem voor dat hij alleen beter kon worden als hij met de beste spelers van de wereld zou trainen. Na zijn eindexamen op het Maerlant Lyceum in Den Haag volgde hij die raad meteen op. „Ik zocht in een squashblad op wie de beste speler van de wereld was. Peter Nicol, de Engelsman, okay, en wie is zijn coach? Dat was Neil Harvey. Ik heb die man toen gebeld. ’Meneer, ik wil de beste squasher van de wereld worden. Mag ik bij u komen trainen?’”

Harvey nodigde hem uit voor een week. Anjema werd drie keer per dag op Spartaanse wijze ’afgeknepen’. Na thuiskomst kon hij van de spierpijn ‘een week niet meer bewegen’. „Ik ben bang dat dit nodig is om mijn droom te realiseren, dacht ik.” Hij ging terug naar Engeland en trainde uiteindelijk vijf jaar bij Harvey. Hij huurde een kamer in het huis van zijn coach, in Chingford, een sobere buitenwijk van Londen. „Er was daar een bibliotheek, een bejaardenhuis en verder helemaal niets. Een sociaal leven had ik niet. Ik heb heel veel andere jongens langs zien komen bij Harvey, maar na een paar dagen waren de meeste alweer afgehaakt.”

Anjema zette door. ’LJ’ ging spelen in het professionele PSA-circuit, met toernooien over de hele wereld. Zeven maanden per jaar is hij op reis. In januari 2005 beleefde hij een hoogtepunt toen hij in Chicago nummer een van de wereld Nicoll versloeg. Zijn prestaties bleven echter te wisselvallig om direct door te stoten naar de wereldtop. Afgelopen jaar werd hij op twee toernooien na al in de eerste ronde uitgeschakeld. „Dan reis je naar Katar, of Hongkong, en je bent binnen een uur weer klaar. Van de 1000 euro prijzengeld speel je net quitte.

„Soms speel ik in Egypte of Pakistan. Van het eten word je ziek en moet je dertig keer per nacht naar de wc, terwijl je kamergenoot ligt te slapen, de shuttlebus rijdt niet op tijd, het is veertig graden en de scheidsrechter is partijdig. En de volgende dag blijkt dan dat je niet meteen een vlucht hebt. Dat zijn de moeilijke momenten.”

Daarom neemt hij altijd zijn gitaar mee. Zijn collega’s in het circuit zijn geen echte vrienden. „Het is als soldaten in een oorlog die bij een overleden collega treuren maar ook denken ‘liever jij dan ik’. Dat is de mentaliteit. Ja, het is een eenzaam bestaan. Daarom ben ik een halfjaar geleden weer naar Nederland verhuisd. Dan heb ik in elk geval iets van een sociaal leven.”

Hij traint nu bij verschillende topcoaches in de wereld. Hij kiest de laatste tijd ook af en toe voor een kleiner toernooi. Dat betaalde zich vorige week uit in Oregon, Amerika. Hij won en verdiende 5.000 dollar. Het is nog lang geen ’vetpot’, maar hij hoopt nu wel de top-20 van de wereldranglijst binnen te komen. „Nu begint het leuk te worden. Ik heb nog zes jaar. In die tijd wil ik veel geld verdienen. Anders zijn mijn vrienden straks advocaat of chirurg en moet ik me nog op de universiteit melden. Moet ik op mijn 33ste nog ontgroend worden.”

Eigenlijk wil hij voor squash doen wat Raymond van Barneveld voor darts heeft betekend. „Squash is de mooiste sport omdat het om de subtiele details draait. Dat maakt het zo moeilijk voor het publiek. Het is een spel van subtiliteit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden