Spyker fuseert met maker elektrovliegtuigjes

Het Spyker-logo. Beeld ANP
Het Spyker-logo.Beeld ANP

Sportwagenbouwer Spyker, dat uitstel van betaling heeft gekregen, fuseert met een Amerikaanse producent van elektrische vliegtuigjes. Dat maakte het bedrijf van zakenman Victor Muller vandaag bekend. Om welk bedrijf het gaat is nog onbekend.

redactie

Deze 'boeiende nieuwe duurzame technologie zal zijn weg vinden in toekomstige automodellen van Spyker', aldus het bedrijf in een persverklaring. Muller wilde het fusieplan vandaag niet nader toelichten.

Het noodlijdende bedrijf kondigde vandaag ook aan dat het uitstel van betaling heeft gekregen van de rechtbank Midden-Nederland. Volgens Muller wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe kredietfaciliteit van externe financiers om de financiële problemen te kunnen oplossen. De geldschieters zouden bereid zijn om per direct nieuw geld in de onderneming te steken, zodat aan alle verplichtingen, zoals het betalen van salarissen, kan worden voldaan.

Volgens Muller heeft het bedrijf het afgelopen jaar hard gewerkt aan een herstructureringsplan. Hij verwacht dat de kernactiviteiten van het bedrijf gewoon kunnen worden doorgezet, nu de schuldeisers tijdelijk op afstand gehouden worden. 'Wij denken hier sterker uit te komen als een innovatiever bedrijf en zijn goed gepositioneerd om te kunnen groeien en winst te maken', aldus de directeur.

Problemen

De problemen voor het bedrijf stapelen zich al tijden op. Een maand geleden kreeg dochteronderneming Spyker Events & Branding, de vennootschap waar in het verleden onder meer het Formule 1-team van Spyker was ondergebracht, al uitstel van betaling.

Daarnaast oordeelde de rechtbank Midden-Nederland vorige maand in een kort geding dat Spyker zijn fabriek in Zeewolde binnen zeven dagen leeg moest opleveren. Dat wist Muller op het laatste moment te voorkomen. Afgelopen zomer legde de Belastingdienst nog tijdelijk beslag op de inboedel van Spyker vanwege een openstaande schuld.

Het bedrijf baarde begin 2010 wereldwijd opzien door het veel grotere Zweedse Saab over te nemen van GM. Die overname liep echter uit op een mislukking en in december 2011 moest Saab faillissement aanvragen. Spyker probeerde vervolgens nog een schadevergoeding van 3 miljard dollar los te krijgen bij GM voor het tegenwerken van een overname van Saab door een Chinees consortium. Maar deze claim werd onlangs in hoger beroep afgewezen.

Spyker-topman Victor Muller tijdens de onthulling van de nieuwe Spyker B6 Venator in 2013. Beeld ANP
Spyker-topman Victor Muller tijdens de onthulling van de nieuwe Spyker B6 Venator in 2013.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden