Recept

Spruitjes met kastanjes, sinaasappels of tomaatjes

Beeld Thinkstock

Op zijn verjaardag (op Nieuwjaarsdag) wilde mijn vader altijd het liefst spruitjes met kastanjes eten, maar alsjeblieft niet te gaar gekookt. 

Dat deed mijn moeder sowieso niet met groenten. Met dat 'beetgaar' koken van groenten was ze in de eerste decennia na de oorlog een grote uitzondering. Waarschijnlijk is het aan haar te danken dat ik eigenlijk alle groenten lustte. Spruitjes met kastanjes zijn voor mij altijd feesteten gebleven.

Van spruitjes bakken had nog nooit iemand gehoord, laat staan van spruitjes roosteren in de oven. Tegenwoordig roosteren we van alles nog wat in allerlei combinaties.

Hier drie roostermogelijkheden voor spruitjes die mijn moeder bedacht zou kunnen hebben.

Ingrediënten voor alle drie de recepten

750 g schoongemaakte spruitjes, gehalveerd
grof zout naar smaak
2 à 3 eetlepels olijfolie
een tot 180 ºC verhitte oven
ingevette oven- schaal

Voor recept 1:
200 g (vacuümverpakte) gekookte kastanjes, gehalveerd
bosje verse tijm

Voor recept 2:
2 ongeschilde biologische sinaasappels, verticaal gehalveerd, overdwars in plakjes gesneden
zwarte peper
400 g blokjes mager rookspek, uitgebakken

Voor recept 3:
200 g kerstomaatjes, gehalveerd
zwarte peper
2 zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt, in kleine stukjes
150-200 g brie, in kleine blokjes

Bereiding

Recept 1. 
Hussel spruitjes, tijm en zout met de olijfolie. Doe het mengsel in de ovenschaal en rooster het 25 minuten. Meng halverwege de baktijd de kastanjes erdoor.

Recept 2.
Hussel spruitjes, sinaasappel, zout en peper met de olijfolie. Doe het mengsel in de ovenschaal en zet het 15 minuten in de oven.Verdeel de stukjes spek en (wat van) het vet erover en rooster het mengsel nog 10 à 12 minuten.

Recept 3.
Hussel spruitjes, tomaatjes, zout en peper met de olijfolie. Doe het mengsel in de ovenschaal. Meng de stukjes gedroogde tomaat en brie, verdeel ze over het mengsel. Oventijd: 20-25 minuten.

Wilt u meer inspiratie voor het avondeten dit weekend? Bekijk dan onze recepten op trouw.nl/recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden