Sprookjes moeten het aantal baby's in Singapore opkrikken

Beeld anp

De bevolking van Singapore heeft kennelijk moeite met het concept 'voortplanting'. Om de vergrijzing tegen te gaan, heeft de overheid al meerdere acties ondernomen en gefinancierd in de hoop het geboortecijfer op te krikken. Het nieuwste initiatief: een sprookjescampagne.

De Singaporese bevolking veroudert snel. Om de economie van Singapore in de toekomst draaiende te houden, zijn er 2,1 kinderen nodig per gezin. Momenteel krijgen vrouwen 1,16 kinderen. Daarom trekt de overheid alles uit de kast om jongvolwassenen aan de baby te krijgen.

"Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de rijkste van het land?" Gedwee geeft de spiegel het antwoord: "Sneeuwwitje met haar zeven kinderen, die leren, spelen en haar iedere dag kusjes geven." Een nieuwe versie van het sprookje, bedoeld om jong volwassenen in Singapore te overtuigen niet te lang te wachten met het starten van een familie.

Het project, dat deels wordt gefinancierd door de overheid, werd bedacht door vier laatstejaarsstudenten en richt zich op 21 tot 30-jarigen. "Sprookjes zijn erg toegankelijk. Bijna iedereen is ermee opgegroeid", vertelt projectmanager Chan Luo Er (23) aan The Guardian. "Op deze manier vertellen we wat nodig is om in Singapore een gezin te starten en om een gezin te zijn." Via een website en flyers op universiteiten worden de sprookjes verspreid.

Roekeloze Alice in Wonderland
De site omvat vijftien sprookjes, allen met een aangepaste afloop. Zo kan de prins net niet bij Rapunzels lange haren en moet hij 32 maanden wachten op een appartement in haar gebouw zodat hij wel naar binnen kan. Alice in Wonderland heeft het zo druk met een 'wild en roekeloos' leven dat ze misschien haar kans om een familie te starten mist. En uit het sprookje van Aladdin en Jasmine komt naar voren dat Jasmine beter met Aladdin naar bed kan gaan, want 'seks zorgt ervoor dat je je beter voelt'.

Aan alle alternatieve sprookjes is een informatief tekstje toegevoegd. Bij het sprookje Sneeuwwitje staat bijvoorbeeld: "Zaadcellen leven ongeveer drie tot vier dagen in je voortplantingsorganen, dus twee tot drie keer seks per week betekent dat wanneer een eitje vrij komt, de sperma wacht!" Mannen en vrouwen worden gewaarschuwd vanaf welke leeftijd ze minder vruchtbaar zijn en welke leefstijlen een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid.

Ouderwetse oplossing
De meningen over de sprookjes zijn verdeeld. "Het is een ouderwetse manier om het probleem op te lossen", zegt Corinna Lim van 'Singapore's Association of Women for Action and Research' tegen The Guardian. Ze wijst naar de Scandinavische landen als voorbeeld van vooruitgang. "Zij maken het makkelijker voor vrouwen om kinderen te krijgen en staan mannen (door vaderschapsverlof) toe om deel uit te maken van het gezin. Dat is beter dan vrouwen onder druk zetten door ze te wijzen op het feit dat ze nog niet getrouwd zijn."

Onlangs nam de overheid in Singapore wel een 'ouderschap en vruchtbaarheidspakket' aan dat vaders onder andere het recht geeft op één week vaderschapsverlof.

Veel Singaporezen vinden kinderen te duur. Ze zijn te druk met geld te verdienen om hun luxeleventje overeind te houden. Blogger Fikri Alkhatib: "Het leven bestaat uit prioriteiten en afwegingen. Singaporezen staan voor overweldigende keuzes. Deze sprookjes doen weinig om ze daarin te helpen, ze geven jongvolwassenen niet de informatie die ze nodig hebben om deze afwegingen te maken."

Andere critici vinden dat de conventionele rol van de vrouw te veel gepromoot wordt en dat de plannen geen rekening houden met vrouwen die bewust single zijn, geen kinderen willen of een lesbische relatie hebben.

Immigranten tegen vergrijzing
De overheid in Singapore ziet de vergrijzing als een groot probleem. Momenteel staan er tegenover iedere oudere 6,3 potentieel werkenden. Als het land op deze voet verder gaat, is dit in 2030 veranderd naar twee werkenden tegenover één oudere. In Nederland wordt eenzelfde beeld geschetst. In 2011 waren er nog ruim vier potentieel werkenden op elke oudere, in 2039 zal dit afgenomen zijn naar twee potentieel werkenden voor iedere 65-plussers.

Het verschil is dat Nederlandse vrouwen gemiddeld genomen iets meer kinderen krijgen, het vruchtbaarheidscijfer ligt op 1,79. Daarnaast heeft Nederland een hoger naturalisatiecijfer. In 2009 kregen 23.000 immigranten een Nederlands paspoort. In Singapore kregen in de periode 2009 - 2011 een kleine 20.000 immigranten het Singaporese burgerschap.

Immigranten zouden de vergrijzing in Singapore deels kunnen tegengaan. Uit een rapport van vorig jaar blijkt dat 20.000 tot 25.000 nieuwe inwoners per jaar ervoor zorgen dat de gemiddelde leeftijd daalt en het aantal potentieel werkenden toeneemt. In dit scenario zouden er in 2030 2,4 potentieel werkenden per oudere zijn.

Let's make a baby, baby!
De sprookjescampagne is niet het eerste initiatief dat gesponsord wordt door de overheid. In 2012 werd 9 augustus uitgeroepen tot nationale 'Baby's night'. Reclamespotjes wezen stelletjes op hun 'burgerplichten' en riepen hen op een baby te maken.

Andere initiatieven zijn door de overheid gefinancierde speeddates en 'lovegifts', waarbij mensen hun single vrienden 'een kans op liefde' kunnen geven door ze op bijzondere dates te sturen. Ook gaf de overheid een serie educatieve cartoons uit met flirt-tips voor singles.

Het feit dat de overheid het nodig acht om haar inwoners te leren flirten, laat een deel van het probleem zien. Lim: "Dit is een indicatie dat ons onderwijs, bij het focussen op hoge cijfers, het heeft nagelaten om ons de levensvaardigheden te geven die wij nodig hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden