Droogte

Sproeiverbod in de Achterhoek, ondanks regen

Een sproeier op een akker in Liessel. Wegens aanhoudende droogte geldt in sommige regio's een sproeiverbod. Er mag geen sproeiwater meer worden gehaald uit sloten, beken en kanalen.  Beeld ANP
Een sproeier op een akker in Liessel. Wegens aanhoudende droogte geldt in sommige regio's een sproeiverbod. Er mag geen sproeiwater meer worden gehaald uit sloten, beken en kanalen.Beeld ANP

De regen van de afgelopen dagen was bij lange na niet genoeg om de droogte in het oosten van het land te verhelpen. Daarom verbiedt waterschap Rijn en IJssel vanaf woensdag het gebruik van water uit de Oude IJssel, sloten, beken en vijvers in de Achterhoek, het zuiden van Overijssel en ten zuidoosten van de Veluwe. Rondom twee natuurgebieden bij Doetinchem en Borculo geldt bovendien een verbod op het oppompen van grondwater. Het verbod geldt voor onbepaalde tijd.

De waterkwaliteit verslechtert snel, aldus het waterschap dinsdag. De droogte heeft eerder en sneller toegeslagen dan in voorgaande jaren. Er is een groot neerslagtekort in combinatie met een zeer lage waterstand in de rivieren. Daarnaast stond het grondwaterpeil aan het begin van het sproeiseizoen heel laag doordat het in 2019 en 2018 ook al zeer droog was.

Het onttrekkingsverbod moet problemen met ongedierte en bacteriën zoveel mogelijk beperken. Ook hoopt het schap massale vissterfte en onherstelbare natuurschade te voorkomen.

Dijkgraaf Hein Pieper van het schap benadrukt dat iedereen zuinig moet zijn met alle soorten water, naast drinkwater dus ook grondwater en water uit sloten en plassen. “We moeten samen nadenken over watergebruik. En niet alleen dit jaar. Droogte is een sluipmoordenaar die elk jaar terug kan komen”, stelt hij. In meer droge delen van het land geldt een verbod op het gebruik van oppervlaktewater.

Lees ook: Er komt regen, maar de droogte blijft: wat betekent dat voor onze watervoorraad?

Niet eerder was het in deze tijd van het jaar zó droog. Wat betekent dat voor ons? Vier vragen en antwoorden (spoiler: een drinkwatertekort dreigt niet).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden